Građani predali peticiju Vladi KS-a: Poništite nezakonito dodijeljenu okolinsku dozvolu za skladište kerozina na Dobrinji!

Građani poručuju kako se gradnjom skladišta kerozina ugrožava zdravlje Sarajlija i uništava pitka voda
Neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” predala je peticiju Vladi Kantona Sarajevo kojom se traži od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da, u skladu sa zakonom, preispita okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima, koji se grade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Peticiju je potpisalo 1.500 građana Sarajeva. Amar Taso, predstavnik grupe građana, kazao je kako je okolinska dozvola izdata nezakonito.

“Tražimo da se preispita dozvola, da se uključi javnost, da se uradi studija uticaja na okoliš a nakon toga odredi da li zaista može da se izda ta okolinska dozvola. Također, danas ćemo kao grupa građana predati federalnom Ministarstvu prostornog uređenja zahtjev za inspekcijski nadzor i poništavanje dozvola koje je izdala Općina Novi Grad jer smatramo da Općina nije bila nadležna da izda urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu. Federalno Ministarstvo ima pravo da poništi dozvole i to od njih i očekujemo”, istakao je Taso.

Napomenuo je da opasnost od gradnje skladišta kerozina ne prijeti samo građanima Dobrinje, već cijelog Sarajeva.

“To je 3. vodozaštitna zona i ukoliko dođe do curenja kerozina zagadit će se pitka voda grada Sarajeva i ostat ćemo bukvalno bez vode. Ne samo da nećemo moći koristiti vodu za piće već ni za druge potrebe”, upozorio je Taso.

Konstatirao je da svi nivoi vlasti prebacuje odgovornost na druge i da svi govore da je sve po zakonu. Anes Podić iz Udruženja Eko akcija je naglasio da u ovom području ne smije biti građenja.

“U kantonalnom Zakonu o vodama eksplicitno stoji da u području vodozaštitne zone ne smiju biti izgrađeni rezervoari koji se sada grade na Dobrinji. Drugi problem je pravilnik koji je na snazi, a on definiše da ovakvi objekti u blizini naselja mogu ići najviše do 300 metara kubnih. Samo skladište kerozina koje se gradi na Dobrinji je 1000 metara zapremine. Izgleda da federalni Inspektorat nije izdao dozvolu, a onda se postavlja pitanje na osnovu čega je Kantonalno Ministarstvo zaštite okoliša izdalo okolinsku dozvolu, kad u zakonima jasno stoji da gradnje zbog vode ne smije biti, da gradnje zbog opasnosti od eksplozije ne smije biti” podvukao je Podić.

Stanovnica Dobrinje Amra Topalović kaže da su roditelji u ovom naselju zabrinuti iz više razloga.

“Na Dobrinji su tri osnovne škole i Gimnazija. To je naselje s najviše djece upisane u prvi razred. Ta isparenja dovode do leukemije i do niza drugih bolesti među kojima su bolesti srca i kancerogena oboljenja. Da ne govorimo o sigurnosnom aspektu, jer je stalna mogućnost eksplozije. Tu imamo punionicu gasa, terminal kerozina i benzinsku pumpu. Vrlo vjerovatno je da će do neke havarije u dogledno vrijeme doći”, poručila je Topalović, te dodala kako postoji i ekološki aspekt.

“Bilo koji manji zemljotres dovodi do pucanja tih tankova i samim time izljevanja direktno u bazen sa kojeg se napaja Bačevo. Dakle, ispod tog kompleksa nalazi se jezero iz kojeg mi pijemo vodu”, navela je.