Gradonačelnici četiri najveća grada Hrvatske bit će poznati u 2. krugu izbora

Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenim u 22 sata poznati su kandidati u natjecanju za mjesto gradonačelnika za drugi krug lokalnih izbora u četiri najveća hrvatska grada.

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Zeleno-lijeva koalicija Možemo! i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević koji ima 42,46 posto glasova, s obrađenih 168 od ukupno 606 (27,72 posto) biračkih mjesta.

Kandidat za drugi krug s Tomaševićem je Jelena Pavičić Vukičević iz Stranke rada i solidarnosti BM 365 s 13,31 posto glasova.

Nakon 55,83 posto obrađenih glasova u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 29,04 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 20,84 posto.

Marko Filipović iz SDP-a u Rijeci nakon 33,66 posto obrađenih glasova je u uvjerljivom vodstvu s 29,99 posto glasova, slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,09 posto.

U Osijeku je nakon 79,49 posto obrađenih glasova u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 39,07 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,73 posto iz Domovinskog pokreta.

Aktualni vukovarski gradonačelnik, nezavisni Ivan Penava i HDZ-ov Nikola Mažar, prema do sada obrađenim rezultatima glasovanja, ući će u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Vukovara.

U Dubrovniku vodi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković.

Prema DIP-ovim neslužbenim rezultatima u 22 sata, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najviše će mandata imati platforma predvođena strankom Možemo! s 38,21 posto, a slijedi Stranka rada i solidarnosti BM 365 s osvojenih 11,45 posto glasova.

Čelnici lokalne izvršne vlasti moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali ako žele biti izabrani u prvom krugu. Ako nijedan od kandidata ne prijeđe 50 posto, za dva tjedna, 30. maja, održat će se drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

HDZ je na izborima za gradska vijeća u Hrvatskoj osvojio većinu u 11 većih gradova, SDP u dva, Možemo! i HSLS u po jednom gradskom vijeću kao i četiri nezavisne liste, koje su se takmičile na nedjeljnim lokalnim izborima, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka.

SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, HSLS u Bjelovaru, a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalicija predvođena platformom Možemo!.

Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je najviše glasova u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, lista Ivana Čehoka u gradskom vijeću Varaždina, lista Matije Posavca u Čakovcu te lista Ivana Penave u vukovarskom Gradskom vijeću.