Guardian otpustio karikaturistu zbog karikature Netanyahua

Britanski The Guardian nije obnovio ugovor sa svojim karikaturistom nakon što je tvrdio da je njegovo umjetničko djelo na kojem je prikazan izraelski premijer “nabijeno”.

Karikatura Stevea Bella prikazuje Benjamina Netanyahua kako se priprema za operaciju na vlastitom stomaku u bokserskim rukavicama, gdje se mogao vidjeti obris pojasa Gaze s natpisom “stanovnici Gaze, izlazite odmah”.

Glasnogovornik Guardian News and Media rekao je u ponedjeljak: “Donesena je odluka da se ne produži ugovor Stevea Bella.

“Karikature Stevea Bella bili su važan dio The Guardiana u proteklih 40 godina – zahvaljujemo mu se i želimo mu sve najbolje.”

Bell je rekao da je njegov crtani film prošle sedmice bio “nabijen”.

On je prošle sedmice objavio seriju postova na X-u, rekavši da je primio “čudno zagonetnu poruku” tokom telefonskog razgovora sa osobljem Guardiana nakon što je prvi put poslao crtani film. Umjetnik je rekao da je odgovorio rekavši: “Izvinite, ne razumem, rekao sam i dobio ovaj još misteriozniji odgovor: ‘Jevrejin; funta mesa; antisemitski trop’. Očigledno je bilo samo po sebi razumljivo, bilo ko mogao vidjeti…”

“Postaje skoro nemoguće nacrtati ovu temu za Guardian, a da ne budete optuženi za korištenje ‘antisemitskih tropa'”, rekao je Bel.