Hećo za Engleze utjeruje dug od ‘Energoinvesta’!

Nakon što je, na osnovu sudskih presuda koje je dobila londonska kompanija “Sinochem International”, u Hrvatskoj pokrenut izvršni postupak naplate pokretne i nepokretne imovine “Energoinvesta”, u cijeli slučaj uključili su se razni mešetari kako bi iskoristili ovu haotičnu situaciju i profitirali.

Kako saznaje Dnevni avaz, jedan od njih je bivši ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo, koji se prije nekoliko dana susreo s rukovodstvom “Energoinvesta” predstavljajući se kao zastupnik “Sinochem Internationala”.

Hećo je, kako je potvrđeno iz više izvora, od čelnika ove državne kompanije tražio vansudsku nagodbu!

Podsjetimo, prema presudi Visokog suda Velike Britanije od 16. februara 2002., koju je 25. septembra prošle godine potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, “Energoinvest” je ovoj londonskoj kompaniji dužan isplatiti 8,5 miliona dolara, odnosno 14 miliona maraka, na osnovu ugovora o isporučenoj nafti iz septembra 1991.

Sudovi su, naime, postupili po pokrenutoj tužbi za namirenje duga iz 1991. godine po osnovu ugovora o kupovini nafte u vrijednosti od 19,8 miliona dolara.

Da situacija bude još apsurdnija, Hećo, uz kojeg se vežu brojne afere u energetskom sektoru, tokom svog petogodišnjeg mandata kao resorni ministar, od 2006. do 2011., nije ništa poduzimao kako bi s Britancima riješio ovaj spor, koji će sada skupo koštati kako “Energoinvest” tako i FBiH.

Indikativno za cijeli ovaj slučaj jeste činjenica da on upravo sada potvrđuje sumnje da je za vrijeme svog ministrovanja ulazio u razne talove, a upravo na štetu države.

Krivične prijave

Ovaj kadar SBiH poznat je po brojnim krivičnim prijavama, među kojima je i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv njega i još sedam osoba za zloupotrebu položaja, čime je doprinio šteti po “Naftne terminale FBiH” u iznosu od 9.653.652 KM.

Također, Hećo i još 12 osoba od decembra 2007. godine terete se za zloupotrebu položaja tako što su potpisivali odluke kojima su nanijeli štetu preduzeću “Zrak” u iznosu od 3.253.660 KM. Njegova porodična firma “Gas & Metal”, prema izvještaju Centra za istraživačko novinarstvo, godinama ignorira dvije pravosnažne sudske presude prema kojima je, na ime duga i zateznih kamata, dužna platiti skoro 68.000 KM.

Čengić bez komentara

Generalni direktor “Energoinvesta” Enes Čengić tvrdi za Avaz da ne zna ništa o ovome, navodeći da su advokati ove kompanije otputovali u Hrvatsku kako bi pregovarali o novonastaloj situaciji nakon sudske presude.

Ovo što me pitate ne mogu komentirati. U “Energoinvestu” ima toliko struja da bih ja, kada bih imao dvije struje na jednoj strani, bio vrlo sretan – kazao je Čengić.

(VisokoIN)

Vezani članci

Obustavljena istraga protiv Vahida Heće

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com