Helez odao počast za 48 ubijenih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez danas je položio cvijeće i proučio Fatihu na mjestu stradanja 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići u mjestu Sokolina.

Zločin su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 1992.

Mještani Bojnika, Dobroševića i Ahatovića, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, trebali su biti odvedeni na razmjenu, ali su odvedeni u Sokolinu gdje su ubijeni na svirep način. Od 56 zarobljenika, osam ih je preživjelo.

U mjestu Sokolina autobus je zaustavljen i pogođen sa više projektila. Nakon toga u njega je ubačeno više bombi, da bi poslije toga na autobus pucano iz pješadijskog oružja.

Ministar Helez kazao je da odavanjem počasti ubijenim civilima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika osiguravamo da se istina o ovom zločinu ne iskrivljuje niti da se taj užasni zločin ikad ikome ponovi.

– Najmanje što kao društvo možemo uraditi je da dostojanstveno obilježimo njihovo stradanje, a da preživjelima danas omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu živjeti od svoga rada na svom imanju. Mi se moramo sjećati, nikako zaboraviti i iskreno se nadati da će pravda jednom stići, ona istinska i prava pravda – naglasio je Helez, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.