Histerija Sanje Vulić zbog odluke VSTV-a: Murphy je upravo privatizirao i Tužilaštvo RS

Nakon što je VSTV danas obajvio nova imenovanja na pravosudne funkcije reagirala je SNSD-ova državna zastupnica Sanja Vulić kazavši da je ambasador SAD Michael Murphy sad ‘privatizirao i Tužilaštvo RS’.

Njoj je zasmetalo imenovanje Olivere Rauković na mjesto glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Doboju.

“Ranije sam već govorila da imamo informacije da će na mjesto glavnog tužioca u Doboju biti imenovana Olivera Rauković kao uzdanica Ambasade SAD u BiH i republičkog tužioca Željke Radović, kojoj i danas daje službeno vozilo Okružnog javnog tužilaštva Doboj što je čista zloupotreba položaja”, istakla je Vulić, dodavši da je zbog istih radnji, zloupotrebe službenog položaja, prethodno smijenjen Vitomir Soldat.

Vulić je navela za Srnu da u ‘BiH nema ni pravde, ni prava, ni demokratije dok se Murphy miješa u pravosuđe BiH i tumači zakone’.

Ona je naglasila da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ne radi po zakonu, navodeći da je Raukovićeva 14. marta bila na intervjuu za poziciju na koju je danas imenovana, a Sud BiH je 13. marta naložio da izbori za imenovanje sudija i tužilaca nisu u skladu sa Poslovnikom o radu.

“VSTV BiH je odlučio da neće poništavati otvorene konkurse za imenovanja sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama uprkos odluci Suda BiH od 13. marta da ukine dvije odredbe Poslovnika o radu VSTV-a koje su propisivale određene uslove koje nosioci pravosudnih funkcija moraju ispuniti prije konkurisanja na pozicije.

VSTS je Sudu i Tužilaštvu BiH ostavio vrijeme za odluke ukoliko bi nakon imenovanja od 23. marta eventualno bile podnesene tužbe”.