Hoće li Fortin “zakon za zeta” dobiti podršku Komisije i Predstavničkog doma?

Forto ne odustaje od namjere da Čovićevom zetu omogući doživotni mandat, nadležna Komisija zasjeda 27. februara, opozicija bi mogla „spasiti“ i Fortu i „Trojku od susramlja“.

Uprkos brojnim kritikama i negodovanju javnosti Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke, ustrajan je u tome da se usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH. O ovom zakonu će se izjašnjavati Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH na sjednici 27. februara, a Zakon će se pred poslanicima Predstavničkog doma ponovo naći na sjednici zakazanoj za 28. februar.

S ovim zakonom, koji već mnogi žargonski zovu „zakon za zeta“, omogućava se rukovodstvu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) da može u neograničenom broju mandata obavljati tu funkciju.

Faksimil predloženih izmjena Zakona s kojim Čovićev zet dobija neograničen direktorski mandat, kao i članovi Vijeća Agencije #mandat forto#
Na čelu BHANSA-e trenutno je zet lidera HDZ-a Dragana Čovića Davorin Primorac koji „troši“ drugi mandat nakon čega bi se trebao oprostiti s tom funkcijom. Međutim, jasno je da se mijenja i zakon i to uz pomoć Forte kako bi Primorac ostao na čelu Agencije koja ima godišnji promet od 80 miliona KM i koja upravlja našim nebom.

Kada Forti nije uspjelo u namjeri da izmjene ovog zakona budu usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta BiH po hitnoj proceduri, što je taj dom odbio na sjednici 30. januara, Forto, ali i Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, brzo su reagirali, pa su u međuvremenu pripremljeni materijali i određena je Komisija za saobraćaj i komunikacije PD PSBiH da razmatra izmjene ovog zakona.

Iako se Forto i pred Predstavničkim domom PSBiH na sjednici 30. januara ove godine pravdao da izmjene zakona koje je poslao u parlamentarnu proceduru „nemaju veze ni s politikom, niti s rodbinskim vezama“, nije uspio uvjeriti ni poslanike ni javnost da on nije taj koji omogućava neograničen broj mandata zetu Dragana Čovića, lidera HDZ-a, i da na taj način ne čini ustupak ili uslugu nekom od dvojice pomenutih funkcionera.

Jer, da je drugačije Forto bi u novu proceduru, ovu po skraćenom postupku kada će se o svemu izjašnjavati i Komisija za saobraćaj PDPSBiH izbacio izmjenu o neograničenom mandatu upravi BHANSA-e i dokazao da se ne bori za to da Primorac dobije još jedan mandat.

To je najjednostavniji način da Forto dokaže da Čović i njegov zet nemaju ništa s izmjenama ovog zakona.

Sve drugo su „šarene laže“ koje je prije svega prozrela javnost koja u ovakvim potezima iščitiva jasnu snisoshodljivost prema željama HDZ-a i otvara legitiman put ozakonjenju bezgraničnog nepotizma koji je odavno prisutan u institucijama BiH, ali nikada do sada nije poprimio ovakve razmjere.

Potcjenjujući sve građane BiH kojima je jasno kome bi trebao služiti neograničeni mandat samo u BHANSA-i , Forto s trenutne pozicije moći na ovaj pravi presedan koji uz ogorčenje i razočarenje izaziva u javnosti i osjećaj gadosti naspram neizmjerne količine ustrajnosti u demonstraciji bahatosti i bestidnosti.

Za sada nije poznato ima li Fortin prijedlog za „zakon o zetu“ podršku SDP-a i NiP-a, iako je većina zastupnika i ove dvije stranke u Predstavničkom domu glasala za zahtjev za hitni postupak donošenja ovog zakona, ali se o njegovom sadržaju nisu izjašnjavali.

No, o daljoj sudbini ovog zakona, ipak bi mogla odlučiti opozicija.

Naime, od devet članova Komisije za saobraćaj i komunikacije PD PSBiH njih pet su iz opozicinih stranaka. I to su Milan Dunović (DF), Jasmin Emrić (NES), Nenad Grković (Za pravdu i red), Šemsudin Mehmedović (Naprijed) i Edin Ramić (SDA).

Oni su se i na sjednici Doma, a i u javnosti već izjašnjavali protiv ozakonjenja neograničenog mandata upravi BHANS-e, te ukoliko bi svi članovi Komisije iz opozicije došli na zakazanu sjednicu i glasali protiv „zakon za zeta“ ne bi dobio zeleno svjetlo, odnosno pred Dom bi otišao s negativnim mišjenjem.

Predstavnički dom u tom slučaju glasa o negativnom mišljenju Komisije i u slučaju da Dom i odbaci to mišljenje, zakon se vraća Komisiji na odlučivanje, a ukoliko ponovo dobije negativno mišljenje, zakonodavna procedura za taj zakon se obustavlja.

Sve ovo trebao bi znati i Forto, pa stoga njegovo ustrajavanje na ovakvim zakonskim izmjenama još više iznenađujuće i govori o njegovoj spremnosti da po svaku cijenu ostane pri svom prijedlogu.

S druge strane, iz vladajućih stranaka u Komisiji su Jasmin Imamović (SDP), Sanja Vulić (SNSD), Slavko Matić (HDZBiH) i Nihad Omerović (NiP).

Inače, za sada je nejasno hoće li Fortin prijedlog podršku dobiti od NiP-a i SDP-a čiji poslanici se do sada nisu izjašnjavali o tome i da li će oni u slučaju podrške „zakona za zeta“ ako se poslužimo Fortinim rječnikom osjećati barem malo „susramlja“ kojeg Forto nije pokazao ni trunku kada je u proceduru uputio ovaj akt.

Činjenica je da pored u mnogim dosadašnjim slučajevima neopravdanih i neosnovanih udara na „Trojku“ u ovom, ukoliko uistinu dođe do zakonske dozvole Čovićevom zetu da može biti doživotni direktor BHANSA-e , a to nije moguće bez NiP-a i SDP-a sve su kritike opravdane i ništa ih neće moći opravdati.

Stoga, zbog odgovornosti prema građanima ove zemlje i njenim institucijama vladajuća koalicija na državnom nivou iz Federacije BiH mora jasno reći je li opredijeljena za nepotističke i principe sukoba interesa do kojeg zbog porodičnih veza Primorca i Čovića Fortin prijedlog vodi ili će se ograditi od ovakvih poteza koji nikako ne idu u prilog napretka BiH na evropskom putu u koji se deklarativno zaklinju.