Hoće li Schmidt nametnuti uvođenje novih tehnologija za izbore!?

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je sa članovima Centralne izborne komisije BiH testirao opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces.

CIK je tada prezentovao rad biračkog mjesta, koristeći nove tehnologije. Prezentiran je bežični uređaj za identifikaciju glasača, koji može da radi 12 sati bez napajanja, da čita otisak prsta, mašinski čitljivu zonu iz ličnih karata i nakon glasanja ‘izbacuje’ potvrdu o samom glasanju. Prezentovano je i izdavanje glasačkog listića, sa navedenim odreskom te proces glasanja i skeniranje glasačkog listića na mašinama namijenjenim za to.

Ipak, o tome koje vrste tehnologija će biti korištene odlučuje zakonodavac. Član CIK-a Željko Bakalar kaže da je odluka na Parlamentu i Vijeću ministara BiH jer sve treba i da se logistički pokrije. Iz CIK-a su najavili da će u narednom periodu dopuniti svoju raniju Inicijativu za izmjene Izbornog zakona BiH te predložiti zakonska rješenja za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH i dostaviti je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Banjalučke Nezavisne pišu da su Delegacija EU i USAID spremni su da finansiraju pilot-projekat koji bi u narednih nekoliko mjeseci omogućio nabavku kompletne opreme i softvera kako bi se ove tehnologije primijenile u praksi.

No, ukoliko dogovora politkke ne bude, u cijelu priču bi se mogao umiješati i visoki predstavnik.

“Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji. Važno je i neophodno nastaviti rad na tehničkim i organizacionim poboljšanjima biračkog procesa kako bi se unaprijedilo povjerenje građana u izborni proces”, rečeno je iz OHR-a.