Hurtić zbog Krišto neće prisustvovati uručenju ključeva stanova u Vogošći

Najugroženije interno raseljene porodice koje su za mjesto svog integrisanja izabrali Vogošću, danas će dobiti ključeve svojih novoizgrađenih stanova.

Svečanom uručenju ključeva i presijecanju vrpce prisustvovat će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ali ne i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić u čijoj je nadležnosti upravljanje i provođenje ovog projekta u BiH.

Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi prisustovati iz moralnih razloga te zbog opstruisanja ovog projekta putem kojeg je u BiH do sad izgrađeno 2.778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije prisustvovala.

Zbog toga ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presjeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdvajanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat.

-Ministarstvo već godinama u budžetskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u Republici Srpskoj nije dobilo krov nad glavom, i pitanje je kada će, saopšteno je iz Ministarstva.