Imenovanje kadrova pomirilo Heleza i Nešića

Ministri odbrane i sigurnosti u Vijeću ministara BiH Zukan Helez i Nenad Nešić nedavno su jedan drugoga nazivali najpogrdnijim imenima, ali su bez problema pronašli zajednički jezik kada je trebalo imenovati njihove kadrove, upitnih referenci, na čelo Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC).

Za v.d. direktora BHMAC-a imenovan je Helezov stranački kolega iz SDP-a Enis Horozović, za pomoćnika za podršku i finansije kadar Nešićevog DNS-a Biljana Ristić, a za pomoćnika za operacije HDZ-ov Ivan Dunđer, piše Capital.

Prekršen član
Vijeće ministara prvo je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova o isteku mandata direktoru i pomoćniku direktora BHMAC-a, te razriješio dužnosti dosadašnjeg direktora i jednog od posljednjih rukovodećih kadrova SDS-a u institucijama BiH Sašu Obradovića, te pomoćnika direktora za operacije Dragana Stojaka koji je kao i njegov nasljednik slovio za kadar HDZ-a BiH.

Prema tvrdnjama sagovornika Capitala, Vijeće ministara je razrješenjem i imenovanjem vršilaca dužnosti grubo prekršio član 55a. Zakona o upravi BiH.

On objašnjava da zakon kaže da nakon isteka mandata rukovodioca i zamjenika rukovodioca samostalne upravne organizacije u sastavu ministarstva njihova prava, obaveze i ovlaštenja ostaju na snazi do novog imenovanja na tu funkciju.

„Taj član zakona jasno kaže da će se u slučaju prestanka mandata imenovanih rukovodilaca, iz razloga koji nije istek vremena na kojе su imenovani, imenovaće vršioca dužnosti radi osiguranja nesmetanog funkcionisanja institucije samo ako je zamjenik rukovodioca spriječen da obavlja svoju dužnost. S obzirom na to da je kao razlog za razrješenje naveden istek mandata, to znači da je prekršen zakon i da su dosadašnji rukovodioci trebali da ostanu na funkcijama do novog imenovanja na tu funkciju“, objašnjava sagovornik odlično upućen u stanje u BHMAC-u.

Komisija nije odradila posao
Pored toga, on kaže da ni Komisija za deminiranje BiH u sastavu Elvir Grebović, Ognjen Zekić i Mirna Pavlović koja ima ulogu u imenovanju čelnih ljudi BHMAC-a nije odradila svoj dio posla.

„Upitne su i reference imenovanih čelnika BHMAC-a. Horozović je najpoznatiji kao bivši direktor rudnika „Abid Lolić“ kod Travnika tokom čijeg mandata su rudari štrajkovali, dok je Biljana Ristić odbornik DNS-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža i predsjednica Kulturno-umjetničkog društva (KUD) „Bratstvo“ u ovoj opštini. Drugi pomoćnik direktora Ivan Dunđer iz diplomatije je došao u vrh BHMAC-a“, kaže naš izvor.

Podsjećamo, ministar odbrane Zukan Helez nedavno je optužio kolegu ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića da koristi narkotike, a Nešić je najavio tužbu uz poruku da je Helezu “alkohol poremetio stanje uma”.