Imovina KTK-a na dražbi: Advokati otimaju mašine i fabrike

Nekoliko mašina visočkog Kombinata tekstila i kože već je izneseno i prodano na dražbi shodno odlukama ovdašnjeg općinskog suda o radničkim tužbama za naplatu njihovih potraživanja. Istovremeno, menadžment KTK-a, sa Senadom Bilalovićem na čelu, ulaže velike napore u financijskom konsolidovanju kompanije, osiguranju proizvodnje, očuvanju oko 700 radnih mjesta. Dugovanja KTK-a prema tužbama radnika i ostala neplaćena dugovanja iznose oko oko deset miliona KM pri čemu pravni zastupnici Kombinata neka od njih pokušavaju osporiti ili odgoditi.

Mašina od milion eura

Na dražbi je i mašina za regenerisanje kože vrijedna nekoliko miliona eura, koju je početkom devedesetih godina prošlog vijeka specijalno za visočki kombinat konstruisala američka firma Mancini. Nabavljena je u okviru priprema za otvaranje najmodernije fabrike u Evropi ali je agresija tu investiciju zaustavila. Mašina je sačuvana i za sadašnji nivo tehnologije prerade kože još moderna. Da li će završiti u nečijoj fabrici ili će na nekom od otpada biti izrezana u staro željezo, direktoru nije poznato.

Presuđivanje po osnovu radničkih tužbi i sudska pljenidba odvijaju se u periodu intenzivnog traganja za rješenjima koja će obezbijediti opstanak KTK-a. Jedan od veoma konkretnih razgovora o tome direktor je prije nekoliko dana vodio i sa Erdalom Trhuljem, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije.

Prevent

Oslobođenje saznaje da je za kupovinu nekih od fabrika KTK-a (od sedam trenutno ih radi pet) i dalje zainteresovan Prevent. Razgovori o preuzimanju ne tako davno bili su dovedeni do mogućeg rješenja ali su prekinuti. Dio krivice s tim u vezi snose i oni kojima je bilo važnije da naplate potraživanja nego da konačno imaju siguran posao i zaradu.

(VisokoIN/Ekapija)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com