In memoriam: Prim. dr. Majed Mafalani

Visoko je u subotu ostalo bez prim. dr. Majeda Mafalanija, poznatog hirurga i čovjeka koji je u mnogome zadužio Visoko i stanovnike ovoga grada ali i šire. Naime, u najtežim vremenima za BiH dr. Mafalani je iz Zagreba došao u tadašnju Ratnu bolnicu u Visokom, iako je prvobitni plan bio odlazak u Sarajevo no zbog blokade glavnog grada ostao je u Visokom. Bilo je to u septembru 1992. godine. Zbog svojih zasluga, u decembru 1993. godine dobio je najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan” i to kao pripadnik Ratne bolnice Visoko, a priznanje mu je lično uručio tadašnji general Rasim Delić. Nakon rata, dr. Mafalani je odlučio ostati u Visokom i nastaviti sa radom u visočkom Domu zdravlja, koje je u međuvremenu “izgubilo” status bolnice. U godinama nakon rata savjesno je obavljao svoj posao hirurga i bio cijenjen od strane kolega i pacijenata. Doktor Mafalani je 2020. godine otišao u zasluženu penziju. Njegovo ime ostaće upisano debelim slovima u istoriji Doma zdravlja Visoko, kao čovjeka koji je spasio mnoge živote, kako u ratu tako i u postratnom periodu

Dr. Mafalani je rođen u gradu Ezra u Siriji, a na prostore bivše Jugoslavije je stigao zbog studija medicine 1977. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1983. godine, šest godina nakon toga je dobio zvanje specijaliste opšte hirurgije, da bi do 1992. godine radio na Klinici “Rebro” u Zagrebu. Zanimljivo je da je bio dio ljekarskog tima koji je izveo prvu transplantaciju srca na prostorima bivše Jugoslavije, koja je izvršena 1988. u Zagrebu.

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com