Inflacija nastavlja rasti, država bez konkretnih mjera: Hrana skuplja za 19 posto!

Rast troškova života nastavljen je i u martu ove godine, a Agencija za statistiku BiH bilježi inflaciju od 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Nastavljaju se poskupljenja hrane, alkoholnih pića i duhana, odjeće i obuće…

Režijski izdaci
Godišnja inflacija u martu 2023. godine iznosi 10,3 posto. U odnosu na mart prošle godine najviše su rasle cijene hrane (19 posto), namještaja, kućanskih uređaja i održavanja kuće (12,1 posto) te troškovi stanovanja i režijski izdaci (11,9 posto).

Međutim, s obzirom na to da se radi o poređenjima s cijenama u martu prošle godine, kada je godišnja inflacija u BiH već iznosila 10,2 posto, jasno je da su cijene proizvoda i usluga u BiH u odnosu na 2021. godinu danas značajno više od procenata iz posljednjeg izvještaja.

– To znači da je situacija takva da se vlade, entiteti, kompletno društvo moraju posvetiti onome što možemo sami da proizvedemo. Za život u BiH su potrebni hrana i energija, a sve ostalo može, a ne mora – kazao je Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak i poslovni savjetnik.

Lična korist
Grijeh je imati toliko plodne, a neobrađene zemlje u BiH, a ne podržati poljoprivrednike, ističe Pavlović, pogotovo što država ima sredstva da to učini.

– To bi uticalo na smanjenje cijena hrane, a jeftinija hrana značila bi lakši život. To niko neće da razumije. Vlasti su nezainteresovane jer nemaju lične koristi od poštene raspodjele. EU je napravila program po kojem poljoprivredni proizvođači dobijaju subvencije na bazi potreba građana i njihove potrošnje – rekao je Pavlović.

Nemamo izvoz mlijeka
A mi smo, naprimjer, kaže Pavlović, imali izvoz mlijeka, a danas nemamo mlijeka.

– Zbog besmislene situacije da nam je otkupna cijena mlijeka niža od marku, u samoposluzi litar košta 2,5 KM, a inspekcija ne pita onog što pakuje mlijeko gdje je marka i po. U lancu proizvodnje hrane neko mnogo zarađuje, a neko ne zaradi ništa – pojasnio je Pavlović.