Intervju: Enis Šahinović, MS Network 5

Povodom objavljivanja programa konferencije MS Network 5, razgovarali smo sa Enisom Šahinovićem, koji radi kao tehnološki strateg u domaćem uredu Microsofta, te već četvrtu godinu zaredom kao direktor sadržaja brine o Microsoft NetWork konferenciji u našoj zemlji.

Najveća promjena koju donosi peti NetWork je nova lokacija održavanja konferencije. Da li naš gradić na Jadranu može ponuditi sve što je potrebno jednoj ovako velikoj konferenciji i koliko će nova lokacija uticati na sam tok konferencije?

Nakon svake održane konferencije vršimo analizu upitnika, odnosno zadovoljstva konferencijom od strane samih učesnika. Komentari koje dobijemo od učesnika su ključni za oblikovanje naredne konferencije, a upravo jedan od prijedloga koji se ponavljao jeste i promjena lokacije održavanja, te izbor Neuma za narednu konferenciju. Tačno je da svaka promjena konferencijske lokacije iziskuje dodatne napore kako bi se obezbijedili adekvatni uslovi za održavanje jedne velike konferencije, no uvjereni smo da će učesnici biti veoma zadovoljni ovim izborom. Također, nadamo se i da će lijepo vrijeme pozitivno utjecati na raspoloženje učesnika.

Prošle godine smo na Networku mogli slušati predavanja Marka Minasija, a ove godine je broj svjetski poznatih predavača još veći. Možete li nam ih ukratko predstaviti?

Tako je, prošle godine smo imali čast ugostiti Marka Minasija, jednog od najpoznatijih svjetskih predavača, a ove godine od novih predavača pridružit će nam se Paula Januszkiewicz (stručnjak za sigurnost), Agnes Molnar (stručnjak za arhitekturu i Enterprise Search) i Martin Kulov (stručnjak za razvoj aplikacija i ALM), nosioci Microsoft MVP titula, odnosno Scott Schnoll, stručnjak za Exchange, koji dolazi iz Microsofta. Paula i Agnes, osim što su među najpoznatijim predavačima sa Microsoft konferencija, poslije MS NetWork konferencije predavat će i na najvećoj Microsoft konferenciji ove godine, Microsoft Ignite u Chicagu, dok je kolega Scott Schnoll direktno uključen u razvoju Exchange / O365 servisa, što će, siguran sam mnoge zanimati.

Naravno, ništa manje impresivna nije lista predavača iz naše zemlje i regiona. Kako iz godine u godinu uspijevate privući tako mnogo kvalitetnih predavača u našu zemlju?

Kolega Damir Dizdarević je prije par godina dao najbolju definiciju MS NetWork konferencije, koju je nazvao „best buy“ konferencijom u regiji, a upravo iz razloga što okuplja najbolje predavače iz regije, te vrhunski sadržaj nudi uz relativno nisku cijenu kotizacije. U protekle četiri godine naša konferencija je postala prepoznatljiva te nam se svake godine javljaju novi predavači sa željom da učestvuju na konferenciji, kao i gosti učesnici iz obližnjih zemalja. Podršku predavača također imamo iz razloga jer pravimo kvalitetnu konferenciju, te imamo dobru atmosferu tokom cijele konferencije, pa se predavači uvijek rado odazivaju i konferenciju planiraju u svom kalendaru bitnih IT događaja. Za izbor kvalitetnog sadržaja ove godine, pored moje malenkosti, zaslužan je i tim u sastavu: Damir Dizdarević, Anida Jusufović i Admir Tuzović, uz svesrdnu podršku kolegice Elene Kovačević, odgovorne za logistički dio priprema, te ostatka Microsoft BiH tima koji aktivno učestvuje u pripremi konferencije.

I ove godine postoji konferencijska sala posvećena predavanjima članova MS Community udruženja. Zašto domaći ured Microsoft toliko pažnje posvećuje ovim, nazovimo ih tako, “nezavisnim” predavačima?

Lokalni MS Community ima veliki značaj za naš rad, budući da su user grupe koje rade kroz MS Community širom zemlje mjesto okupljanja IT stručnjaka i razmjene znanja. U tom smislu, pored kontinuirane podrške za njihov rad i MS Community konferenciju, smatramo da je naša najveća konferencija dobro mjesto za dodatnu promociju zajednice u cjelini, te davanje prilike novim predavačima, odnosno specifičnim temama koje pripremaju i koje daju posebnu draž MS NetWork konferenciji.

Obzirom da se predavanja održavaju u šest paralelnih tokova, kako izabrati ona prava u ovom obilju sadržaja?

S obzirom na količinu kvalitetnog sadržaja kojeg smo pripremili, vjerujem da će ovo biti jedan od najvećih izazova za učesnike. Ipak, ono što je bitno naglasiti jeste da smo se potrudili da ponudimo zanimljiva predavanja za menadžere, predstavljanje lokalnih studija slučaja, predavanja za programere i IT profesionalce, odnosno predavanja članova lokalne Microsoft i akademske zajednice. Također, tokom konferencije bit će riječi još o Microsoft Azure i Office 365 platformama, hibridnim scenarijima koji podrazumijevaju upotrebu online servisa sa lokalnim rješenjima, povećanju produktivnosti i optimizaciji troškova, te rješenjima vezanim za Windows 10, infrastrukturu i sigurnost, poslovnu inteligenciju, napredne baze podataka, upravljanje projektima, multi-platformski razvoj aplikacija, korištenje Microsoft i open-source tehnologija, rješenjima koja se koriste u edukaciji, itd. Tokom otvaranja konferencije proglasit ćemo i pobjednike lokalnog Imagine Cup 2015 takmičenja, što je još jedan događaj na koji vrijedi obratiti pažnju.

Na kraju, zabavni program konferencije je i više nego atraktivan. Da li ima naznaka da Đuro prelazi u IT vode? Možda priprema neko predavanja za šesti NetWork?

Ove godine za zvanični program konferencije birali smo između čak 180 nominiranih predavanja, među kojima su bila i Đurina, no kako je konkurencija bila prejaka, odlučio se zadržati na zabavnom dijelu. Nakon keynotea u ponedjeljak, 27.4., Đuro će publiku razveseliti na sebi svojstven način, a u utorak, nakon „napornog“ konferencijskog dana, učesnike će zabaviti Bombaj štampa sa svojim najvećim hitovima. Đuro je rekao da će s nekim Office 365 predavanjem svakako probati naredne godine!

(VISOKOIN.com/INFO.ba)

Vezani članci

Evo šta ne trebate reći na razgovoru za posao

Visokoin.com

Reis Husein Kavazović: Bošnjake boli veličanje zločinačkih projekata

Visokoin.com

Novalić: Nije sve tako crno kako se predstavlja

Visokoin.com

Arapović: Političari od građana BiH prave stado

Visokoin.com

Nije problem što Arapi dolaze, problem je što Bosanci odlaze

Visokoin.com

Objavljen raspored predavanja na MS NetWork 5 konferenciji

Visokoin.com