Inzko: OHR obilježava 1. januar, 1. maj i 25. novembar

Državni praznici u BiH koje poštuje i obilježava Kancelarija visokog predstavnika (OHR), u skladu sa odlukom Savjeta za provođenje mira (PIK), jesu 1. januar, 1. maj i 25. novembar, izjavio je Srni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko nije mogao precizirati kada je Upravni odbor PIK-a donio takvu odluku, navodeći da to nije učinjeno tokom njegovog mandata, nego ranije, te da, prema Dejtonskom ustavu, zakon o praznicima BiH donesen 1995. godine vrijedi sve dok ne bude usvojen novi.

“Što se tiče visokog predstavnika i međunarodne zajednice, PIK je odlučio da obilježavamo tri državna praznika – 1. januar, 1. maj i 25. novembar. Toga se držimo i zato smo danas došli da čestitamo”, rekao je In6ko sinoć novinarima na prijemu u Predsjedništvu BiH.

Direktor komunikacija OHR-a Oleg Milišić rekao je Srni da su ova tri slobodna dana za zaposlene u OHR-u definisana Pravilnikom o radu, koji specifikuje sve administrativne odluke koje se tiču zaposlenih.

“Taj pravilnik usvajaju finansijski eksperti Upravnog odbora PIK-a i nakon usvajanja na toj grupi ide dalje na potvrdu na političkom nivou na sjednici Upravnog odbora. Odluka o neradnim danima donesena je mnogo prije mandata Valentina Inzka, ali nisam siguran tačno kada”, pojasnio je Milišić.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore rekao je novinarima na sinoćnjem prijemu da u pravnom smislu za OHR nema dileme kada je u pitanju obilježavanje državnih praznika u BiH.

“Dejtonski ustav propisuje da će svi zakoni koji su bili na snazi na teritoriji BiH prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i dalje biti na snazi sve dok ne bude zamijenjeni nekom novom odlukom institucija BiH. U martu 1995. godine tadašnja Republika BiH je usvojila zakon prema kojem je taj datum proglašen za nacionalni praznik i podrazumijeva se da je taj zakon i dalje na snazi”, rekao je Moore.

Moore je dodao da je jasna pozicija PIK-a o tome da je BiH postojala kao država prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.”Republika Srpska ima suprotno mišljenje, i to nije mišljenje PIK-a”, rekao je Moore.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić sinoć su u Sarajevu priredili prijem povodom 25. novembra koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan državnosti BiH.

Prijemu kao ni ranijih godina nisu prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i zvaničnici iz Republike Srpske /RS/ koja ne priznaje ovaj datum kao dan državnosti, jer o obilježavanju državnih praznika još nema saglasnosti koja bi bila potvrđena usvajanjem zakona o praznicima.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com