Irma Muzaferija Bećirhodžić: Nije bilo jednostavno kancelariju zamijeniti profesionalnim kuhanjem

Treba hrabrosti za promjene, ali uz dovoljno volje može se spojiti posao i ljubav prema poslu. Upoznajte Irmu Muzaferija Bećirhodžić koja je kancelariju u ekonomiju zamijenila kuhinjom, a na instagram profilu možete vidjeti sve Irmine specijalitete.

Za početak nam recite nešto o sebi. Kada se javila ljubav prema kulinarstvu?

Ja sam Irma Muzaferija Bećirhodžić, rođena sam u Visokom. Udata sam i majka sam troje djece. Po struci sam ekonomista, te sam oko 17 godina radila posao u struci na rukovodećim pozicijama u proizvodnim kompanijama. Ljubav prema kuhanju je prisutna cijeli život. Bilo je pitanje vremena kada će nadvladati posao koji sam do tada radila. Paralelno uz redovan posao sam kuhala, u početku kolače po narudžbi, te organizovala neke manje cateringe. Prije tri godine sam presjekla te se okrenula kulinarstvu. Nije bilo jednostavno kancelariju zamjeniti kuhinjom, posebno profesionalnom koja skoro da nema nikakvih sličnosti sa kuhanjem u kućnim uslovima. Krenulo je naglo i to odmah sa sezonskim poslom što i danas radim.

Posjetili ste HUBIH Masterclass događaj u Sarajevu, možete li nam reći više o tome, kakvi su Vaši utisci i zaključak vezano za ugostiteljstvo u Bosni i Hercegovini?

HUBIH Masterclass je nešto zaista jedinstveno, nešto novo. Imala sam priliku vidjeti i naučiti dosta novih stvari od vrhunskih stručnjaka ove branše, a edukacije nikad dosta. Masterclass je konačno jedna ozbiljnija slika ove profesije koja je na žalost još uvijek podcjenjena kod nas. Nadam se da će se to promjeniti u skorijoj budućnosti.

Radite sezonski u Hrvatskoj. Možete li nam reći gdje ste zaposleni? Kako izgleda Vaš radni dan? Koliko se razlikuje ugostiteljstvo u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini?

Da, radim kao kuhar sezonski u Hrvatskoj. Restoran je u blizini Rijeke, mjesto Selce. Radni dan traje 10-12 sati, posebno u špici, nema odmora. Ali kad volite taj posao i uživate u njemu onda te sate i ne osjetite. Volim dinamiku koju kuhinja nameće, svaki dan je drugačiji, svaki tanjur priča za sebe, a najljepši osjećaj kad se vrati prazan. Naravno klima i more doprinose bržem odmoru nakon rada. Ne znam koliko sam kompetentna praviti paralelu između ugostiteljstva u BiH i u Hrvatskoj obzirom da nisam radila u našim restoranima. Ali zasigurno da su kuhari kod nas manje plaćeni i manje cijenjeni, na žalost. Vjerujem da će se promjeniti na bolje uz podizanje svijesti kroz aktivnosti poput vaših.

Koju kuhinju volite i koje Vam je omiljeno jelo?

Veliki sam gurman, volim fino spremljenu hranu. Teško da mogu izdvojiti jelo ili kuhinju koju preferiram, ali ako moram onda azijska zbog specifičnosti okusa i začina.

Poruka za naše čitaoce?

Ona ustaljena fraza „nikad nije kasno“ da radimo ono što volimo. Mnogi život provedu radeći ono što su im okolnosti nametnule. Treba hrabrosti za promjene, ali uz dovoljno volje može se spojiti posao i ljubav prema poslu.