Islamska zajednica okom, SDA skokom: Kako premijer SBK Tahir Lendo članovima stranke naređuje da provode nalog reisa

Za to da su politika SDA i sekularizam dva potpuno suprotstavljena pojma ne treba prevelik trud za dokazivanje.

Kroz godine je bilo bezbroj primjera sinergije ove političke stranke i vrha Islamske zajednice BiH koja se možda najbolje odražava u vrijeme predizborne kampanje kada se skoro cijela ulema stavlja u službu jedne partije.

A, iz Travnika dolazi najnoviji primjer.

Naime, Raport je u posjedu dopisa koji Medžlis Islamske zajednice Travnik šalje premijeru SBK Tahiru Lendi (SDA) s molbom da za njih lobira i vrši utjeca na članstvo SDA.

Oni su dopisu navode kako je Islamska zajednica usvojila novi Pravilnik o članarinama koji je stupio na snagu od 1. januara.

“S tim u vezi, Vas molimo da lično kao autoritet i kroz kadrove koji su u džematskim odborima podržite primjenu Pravilnika jer je ovo projekat kroz koji bismo, kao i krozu druge pozitivne procese na terenu, trebali proći bez većih problema i mrlje u radu”, navode u pismu Nermin Sušić, predsjednik, te glavni imam Salih ef. Indžić.

Oni ističu kako je provedba Pravilnika ‘od iznimne važnosti’ za ‘našu vjeru, narod, vakufe, vjerske aktivnost, kadrove’.

“Posebno je bitno da zajedničkim snagama iznesemo emanet koji nam je povjeren od vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića”, ističe se u pismu.

Premijer SBK Lendo reagirao je već dan poslije. On je na memorandumu SDA uputio informaciju članovima u kojoj ih obavještava o novom Pravilniku Islamske zajednice.

“Molimo vas da poštujete stav Islamske zajednice u BiH naveden u priloženom aktu, te da isti uručite našim članovima SDA koji su izabrani u Džematske odbore u Vašem džematu. Također Vas molimo da shodno navodima iz akta podržite i u Vašem džematu jedinstveni Pravilnik o članstvu i članarini u IZ, i da budete aktivan dio tima na provođenju tog Pravilnika u Vašem džematu”, navodi Lendo u dopisu.