Istraživanje pokazalo: Dva minuta tišine opuštaju tijelo više od slušanja muzike

Konstantna buka šteti organizmu, izaziva povećanje krvnog pritiska i povećava rizik od srčanog udara, dok izloženost glasnim zvucima u dužem vremenskom periodu, pogotovo preko slušalica, dokazano dovodi do oštećenja sluha.

Glasni zvuci podižu nivo stresa nadraživanjem amigdala, dijelova mozga zaduženih za doživljaj i ispoljavanje emocija. Istovremeno, iz nadbubrežnih žlijezdi se oslobađa hormon stresa, kortizol, pa se tako kreira stresni cunami.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2011. deklarisala zvučno zagađenje kao “kugu modernog doba” i zvanično izrekla ocjenu: izloženost buci iz okoline ima štetne efekte na zdravlje stanovništva.

Kao što previše buke izaziva stres, tako tišina ima suprotan efekat, oslobađajući mozak i tijelo od napetosti.

Samo dva minuta tišine opuštaju organizam više od slušanja opuštajuće muzike, zaključeno je poslije mjerenja promjena u krvnom pritisku i cirkulaciji krvi u mozgu.

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da dva sata tišine pokreće procese kreiranja moždanih ćelija, jer je mozak fantastično naštimovan mehanizam koji ima sposobnost restauracije kada mu se obezbijedi okruženje sa nižim nivoom buke.

Tišina podstiče kreativnost i razmišljanje. Kada smo isključeni iz spoljašnjih nadražaja, konačno možemo da uđemo u svoj unutrašnji tok misli, emocija, sjećanja i ideja, prenosi “Politikin magazin”.