Izborni proces odvija se bez većih problema što se tiče sigurnosti izbora

Prema informacijama koje su do sada stigle u Odbor za sigurnost općih izbora 2014. godine, možemo reći da se izborni proces odvija bez većih problema što se tiče sigurnosti samih izbora – kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Po njegovim riječima, zabilježeno je nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

– Ukupno imamo pet takvih slučajeva. Jedan slučaj je zabilježen na području Sanskog Mosta, dvije osobe su učestvovale u narušavanju javnog reda i mira – kazao je Malagić.

Dodao je da se drugi slučaj desio u Fojnici, a u pitanju je bilo naročito drsko ponašanje jedne osobe protiv koje su policijski službenici podnijeli prijavu.

– Na području općine Stolac, na biračkom mjestu Vidovo polje, došlo je do narušavanja javnog reda i mira u vidu sprečavanja glasača da prisustvuje glasanju zbog čega je biračko mjesto bilo zatvoreno dvadesetak minuta. Policijski službenici su jednu osobu priveli u službene prostorije Policijske uprave Stolac – kazao je Malagić.

Naveo je da je u Drvaru zabilježeno narušavanje javnog reda i mira. Radi se o fizičkom napadu na jednu osobu.

– To se desilo na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Drvar. Također, bilo je narušavanje javnog reda i mira u općini Centar od strane dvije osobe. Radi se o naročito drskom ponašanju – kazao je Malagić.

Po njegovim riječima, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo intervenirali su na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Avdo Smajlović” u općini Novi Grad gdje je jedna osoba odbila da preda nepopunjen glasački listić.

– Također, na području Teslića jedna osoba je dobila dupli glasački listić, iznijela jedan listić i pocijepala ga ispred biračkog mjesta – kazao je Malagić.

Naveo je i da imaju informacije da je u općini Maglaj došlo do narušavanja javnog reda i mira, ali očekuju potpunije informacije o tome.

(VisokoIN/Fena)