Izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i predsjednica EBRD-a Odil Rene-Baso (Odile Renaud-Basso) potpisali su juče ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica vrijedan 25 miliona eura.

Plan je da ovim novcem bude omogućen projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, koji podrazumijeva izgradnju 12,96 kilometara nove pruge, izgradnju 20 novih stajališta, kao i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici, a za izvođača radova izabran je konzorcij dvije turske kompanije. Prema riječima ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, svrha Projekta je rješavanje jednog od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu, poboljšanjem pristupa čišćem gradskom prijevozu, kao i poboljšanjem tačnosti, kapaciteta i učinkovitosti usluga javnog prijevoza:

“Ovaj projekat ove infrastrukture spada u projekte zelenih gradova, koji znači unapređenje gradskog prevoza i onih projekata koji ne obuhvataju takozvana fosilna goriva.“

Projekat ima i širi značaj, kao što je povezivanje aerodroma Sarajevo, koji ima godišnji promet oko 700.000 putnika, s gradom. Prema onome što je navedeno u specifikaciji, Projekt bi trebao biti završen do kraja 2025. godine. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući tri godine grace perioda, dok je kamata promjenjiva. Predsjednica EBRD-a Odil Rene-Baso:

„Podrška EBRD-a Kantonu Sarajevo iznosiće 170 miliona eura. Ovim projektom će biti izgrađena tramvajska pruga i zapravo će tramvajska pruga biti produžena za 50%.“

S obzirom na okolnosti u transportnoj infrastrukturi u gradu, izgradnja pruge Ilidža – Hrasnica je prioritetna aktivnost, imajući na umu ukupnu mobilnost građana, ekonomske troškove i zagađenje okoliša, dodala je Rene-Baso:

„Naši projekti su usmjereni u tri područja. Prvo područje je infrastruktura, odnosno strateški infrastrukturalni projekti koji se provode u Bosni i Hercegovini. Zatim, tu su projekti privatnog sektora i projekti zelene tranzicije.“

Predsjednica EBRD-a Odil Rene-Baso obišla je i tunel Ivan na koridoru Pet ce kao najveću investiciju koju Evropska banka za obnovu i razvoj podržava u Bosni i Hercegovini.