Izlazne ankete: Kitarović 51,4%, Josipović 48,6%

Birališta u Hrvatskoj su zatvorena. Prve izlazne ankete prednost daju Kolindi Grabar Kitarović koja ima 51,4 posto glasova, a Ivo Josipović prema izlaznim anketama ima 48,6 posto glasova.

Razlika od 2,8 posto je premala da bi se već moglo zaključiti ko je pobjednik. Prošla izlazna anketa procijenila je rezultate prvog kruga izbora s pogreškom manjom od pola posto.

Rezultati ankete ne uključuju glasove dijaspore. Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasovali procjenjuje rezultate izbora. Izlazna anketa provodi se na uzorku od desetak hiljada birača. Statistička pogreška iznosi 4 posto.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljivati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Zbog tjesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tijesnu pobjedu, aktuelni predsjednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultate koje će stalno obnavljati.

Drugi krug izbora obilježila je odlična izlaznost, pokazuju podaci DIP-a po kojima je do 16,30 sati glasala gotovo polovica birača, odnosno njih 48,23 posto. U apsolutnim brojkama, to je 1,7 miliona birača, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

(VisokoIN)

Vezani članci

Prepustili se vreloj akciji u centru Sarajeva, prolaznici sve snimili (VIDEO)

Visokoin.com

Ovo su lokacije na kojima će se graditi Hilton hoteli u Mostaru i Sarajevu

Visokoin.com

Očekuju se gužve na graničnim prelazima, ali i zastoji na ovim dionicama

Visokoin.com

Stanićev BFS odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Visokoin.com

Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građani

Visokoin.com

Schmidt na Adventu u Kiseljaku: Družio se sa tamošnjim načelnikom

Visokoin.com