13. Augusta 2022.

”Izliječimo zdravstvo”: Kantonalna bolnica u Zenici daje doprinos smanjenju korupcije

Kantonalna bolnica Zenica prva je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini koja je implementirala program za automatsko kreiranje i javno objavljivanje liste čekanja pacijenata. Ovo je jedan od rezultata dvogodišnjeg projekta “Izliječimo zdravstvo”. Namjera je osigurati efikasnije i pristupačnije zdravstvene usluge, te se izboriti sa problemom korupcije u zdravstvenom sektoru.
Anketa na zeničkim ulicama samo je još jedna u nizu potvrda mišljenja javnosti u BiH da je korupcija u zdravstvu veoma prisutna.

“Nažalost ogromna je korupcija, ako imaš poznatog doktora ili imaš pare, riješit ćeš…’;

‘Nikad niko nije tražio, niti sam dao, a ne bi ni dao. Imaju svoju platu isto kao i ja penziju…’;

‘ Bilo ko, ko ode kod doktora navikao je sa kesom, sa nekim poklonom, čisto eto da da ga doktor, takoreći, pripazi…'”, kažu neki od anketiranih Zeničana.

Pokloni zdravstvenim radnicima kao nagrada za zdravstvenu uslugu jeste jedan vid korupcije, ali ona velika korupcija u zdravstvu povezuje se najčešće s javnim nabavkama, čemu smo svjedočili i u pandemijskom periodu, koji su obilježile tri velike afere. Odgovor na pitanje kako liječiti zdravstvo od korupcije je u sistemskim rješenjima, antikoruptivnim propisima i mjerama – stav je nevladinih organizacija okupljenih u projektu “Izliječimo zdravstvo”. Projekt je finansirala Evropska unija, a implementirali Transparency International i Centri civilnih inicijativa.

“Jedan od koraka kako da krenemo u rješavanje tog problema jeste da krenemo sa kreiranjem zakonodavnog okvira, odnosno okvira koji će smanjiti mogućnost takvih oblika, ali ono što svakako je na svim institucijama u BiH da interno, unutar svoje kuće regulištu stvari”, kaže Emsad Dizdarević, projektni menadžer TI BiH.

Kantonalna bolnica Zenica prva je zdravstvena ustanova u BiH koja je prihvatila i implementirala program za automatsko kreiranje i javno objavljivanje liste čekanja pacijenata. Ovo je jedan od rezultata dvogodišnjeg projekta “Izliječimo zdravstvo”.

“Reakcija pacijenata je bila pozitivna. To im je bilo nešto novo, posebno kad vide da je taj sistem uređen da dobiju SMS poruku, dobiju obavještenje i mi smo dodatno pokušali da smanjimo, da olakšamo samo upisivanje na listu…”, ističe dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora Kantonalne bolnice Zenica.

Primjer Kantonalne bolnice Zenica definitivno je dobar i daje doprinos smanjenju korupcije u zdravstvu. Međutim, za kvalitetniju i efikasniju borbu protiv korupcije u zdravstvu potreban je mnogo veći angažman, ne samo NVO, nego i institucija vlasti na svim nivoima u BiH, ali i samih građana.