Izrael će dopustiti Egiptu da isporuči određenu pomoć Gazi

Izrael je saopćio da će Egiptu omogućiti isporuku ograničene humanitarne pomoći u pojas Gaze. Prva pukotina u kaznenoj 10-dnevnoj opsadi teritorije dogodila se jedan dan nakon što je eksplozija u bolnici usmrtila stotine ljudi i stavila ogroman pritisak na zdravstveni sistem Gaze, javlja AP.

Najava da će se dozvoliti snabdijevanje vodom, hranom i drugim zalihama dogodila se dok se bijes zbog eksplozije u bolnici al-Ahli u gradu Gazi proširio Bliskim istokom i kad je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael u nadi da će spriječiti širi sukob u regionu.

Postojale su oprečne tvrdnje o tome ko stoji iza eksplozije u utorak navečer, ali protesti su brzo planuli jer su mnogi arapski lideri rekli da je Izrael odgovoran. Zvaničnici Hamasa u Gazi okrivili su izraelski zračni napad, rekavši da je ubijeno na stotine ljudi. Izrael je negirao da je umiješan i objavio niz video, audio i drugih informacija za koje je rekao da pokazuju da je eksplozija umjesto toga nastala zbog ispaljivanja rakete Islamskog džihada, druge militantne grupe koja djeluje u Gazi. Islamski džihad je odbacio tu tvrdnju.

Izrael je zatvorio sve opskrbe Gazi ubrzo nakon što su Hamasovi militanti harali zajednicama u južnom Izraelu 7. oktobra. Kako zalihe ponestaju, mnoge porodice u Gazi su smanjile ishranu na jedan obrok dnevno i bile su ostavljene da piju prljavu vodu.

Krvavo razaranje bolnice Al-Ahli pokazalo je svu oštrinu opsade. Na snimku sa lica mjesta vidi se kako je bolničko područje prepuno potrganih tijela, među kojima su bila i mala djeca. Stotine ranjenika hitno je prebačeno u glavnu bolnicu u gradu Gazi, gdje su doktori, koji su se već suočavali s kritičnim nedostatkom zaliha, ponekad bili prisiljeni da rade operacije na podovima, često bez anestezije.