Izraelski mediji: Iran pokrenuo napad na Izrael, lansirani dronovi

Desetine bespilotnih letjelica lete iz Irana prema Izraelu, javljaju izraelski mediji u subotu navečer pozivajući se na izraelske i američke obavještajne podatke, prenosi Jerusalem Post.

Ovaj medij prenosi i da će škole širom obrazovnog sistema Izraela biti zatvorene od nedjelje ujutro zbog prijetnji iranskim napadom, objavila je IDF u subotu navečer.

Izraelski ratni kabinet sastat će se večeras kako bi razgovarali o tome kako se nositi s nadolazećom iranskom prijetnjom, objavili su izraelski mediji. Sastanak je zakazan jer je anonimni američki izvor rekao za Al Jazeeru da Iran planira napad u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Zvaničnik je tvrdio da se „očekuje da će Iran pokrenuti napad sa svoje teritorije na izraelske ciljeve, uz učešće njegovih filijala u Iraku i Siriji.

Američki predsjednik Joe Biden vratit će se danas u Washington kako bi se posavjetovao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael.

Biden je rano prekinuo svoj putovanje u Delaware, gdje je trebao ostati za vikend, rekla je danas Bijela kuća, kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku.

Teheran je obećao osvetu za izraelski napad na kompleks iranskog konzulata prošle sedmice u Damasku u kojem je ubijen viši komandanr u prekomorskim jedinicama Kuds iranske Revolucionarne garde i šest drugih oficira.