Izvori iz Egipta: Evakuacije iz Gaze obustavljene od jučerašnjeg izraelskog napada na kola hitne pomoći

Evakuacije povrijeđenih stanovnika Gaze i vlasnika stranih pasoša preko prelaza Rafah u Egipat obustavljene su od subote, ali su egipatski, američki i katarski zvaničnici rekli da se ulažu napori da se one nastave, javlja Reuters.

Evakuacije su obustavljene nakon izraelskog napada u petak na ambulantna kola u Gazi koja se koriste za prevoz povrijeđenih ljudi, rekli su egipatski zvanični izvori. Izraelska vojska je saopštila, ne pružajući dokaze za tu tvrdnju, da je vozilo prevozilo militante Hamasa.

Prijelaz Rafah za egipatsko Sinajsko poluostrvo je jedina izlazna tačka iz Gaze koja nije pod kontrolom Izraela. Kamioni pomoći i dalje mogu ući na teritoriju, rekla su dva egipatska izvora.

“Vjerujemo da će (otvoriti) danas popodne“, rekao je visoki zvaničnik američkog State Departmenta, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman. Međutim, dodao je da nije siguran u tu tvrdnju.

Kako navodi Reuters, evakuacije su počele u srijedu prema međunarodnom posredničkom sporazumu s ciljem da se neki vlasnici stranih pasoša, njihovi izdržavani članovi i neki ranjeni stanovnici Gaze puste iz enklave.

Stotine ljudi evakuisano je u koordinaciji sa svojim matičnim zemljama, zajedno sa desetinama povrijeđenih stanovnika Gaze koji primaju medicinsku pomoć u bolnicama na Sinaju.

Egipatski zvaničnik rekao je za Reuters da je egipatska strana granice otvorena kao i obično za sve evakuisane osobe, ali da su prelazi obustavljeni zbog bombardovanja u Gazi. Egipat ulaže “istinske napore” da nastavi aktivnosti, rekao je zvaničnik.

Američki diplomata je rekao da je bilo “mnogo posla” na ponovnom otvaranju prelaza u posljednja 24 sata i misli da će problem biti riješen.

“Hamas postavlja dodatne zahtjeve i svaki put kada se to dogodi, svaki put kada jedna strana postavi zahtjev, morate sa svakom drugom uključenom stranom razraditi kako da odgovorite“, rekao je američki diplomata.

Katar, koji je odigrao veliku ulogu u omogućavanju humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, rekao je da također nastoji obnoviti prelaze, ali nije određen vremenski okvir.

“Bombardovanje bolnica i bombardovanje vozila hitne pomoći, koji su dio ovog sporazuma za konvoje hitne pomoći kako bi se pacijenti sklonili od opasnosti, svakako ne pomažu“, rekao je Majed Al Ansari, glasnogovornik katarskog Ministarstva vanjskih poslova na brifingu danas.

“Pozivamo sve strane, a posebno okupacionu vojsku da osiguraju da postoje sigurni putevi i da se dogovor, kakav je postignut, poštuje“, dodao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda i humanitarne agencije koje rade u Gazi osudile su izraelski zračni napad na vozilo hitne pomoći u petak.

Ministarstvo zdravlja, direktor bolnice i Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca u enklavi koju kontroliše Hamas rekli su da je cilj izraelskog napada bio konvoj hitne pomoći koji je evakuirao ranjene ljude iz opkoljene sjeverne oblasti Gaze.