Jasmila Žbanić najbolja evropska rediteljica, Jasna Đuričić najbolja glumica, ‘Quo vadis, Aida?’ najbolji film!

Nakon proglašenja, Jasmila se u svom govoru zahvalila Ženama Srebrenice, ekipi koja je radila na filmu, svojoj kćerki te suprugu i producentu Damiru Ibrahimoviću
Jasmila Žbanić proglašena je za najbolju rediteljicu na 34. svečanoj dodjeli Evropske filmske nagrade u Berlinu za film “Quo Vadis, Aida?”. dok je Jasna Đuričić, koja igra Aidu u ovom ostvarenju, dobitnica priznanja za najbolju evropsku glumicu.

Bh. film “Quo vadis, Aida?” pobijedio je u kategoriji za najbolji “Evropski film 2021”!

Od ukupno devetnaest kategorija, film Jasmile Žbanić je nominovan u čak četiri – za najbolji evropski film 2021., najbolju evropsku redateljicu, najbolju evropsku glumicu i najbolju evropsku scenaristicu.

Zahvaljujući svom postignuću, Jasmila je proglašena najboljom evropskom rediteljicom 2021. godine.

Nakon proglašenja, Jasmila se u svom govoru zahvalila Ženama Srebrenice, ekipi koja je radila na filmu, svojoj kćerki te suprugu i producentu Damiru Ibrahimoviću.

– Hvala vam svima. Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira u Evropi danas. Nakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one se još zajedno zalažu za život. Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali ostavila okean ljubavi, taj okean me štiti i zbog njega istrajavam. I moja kćerka koja me inspiriše da budem odgovornija za novu generaciju muškaraca i žena koji će izgraditi bolju Evropu od ove koju imamo sada – rekla je Jasmila Žbanić.
U kategoriji za najbolje scenariste nagradu su odnijeli Florian Zeller i Christopher Hampton za film “Father”.

Za najboljeg evropskog glumca proglašen je Anthony Hopkins (“Father”), najboljom evropskom komedijom “Ninjababy” Yngvilda Sve Flikkea, najboljim evropskim kratkim filmom “My Uncle Tudor” Olge Lucovnicove, a za najbolji animirani film proglašen je “Flee” Jonasa Pohera Rasmussena.