Je li danas dan D za Paralment FBiH? Trojka kreće u juriš na blokadu SDA i satelita

Ovo je posljednja prilika opozicije da pokaže odgovornost, zavapili su prošle sedmice iz Trojke.

Kao posljednja prilika vjerovatno se misli na današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će na dnevnom redu biti Informacija o nemogućnosti održavanja sjednica komisija.

Upravo preko komisija odnosno onemogućavanjem održavanja sjednica i popunjavanja onih koje su upražnjene, opozicija okupljena oko SDA blokira rad kompletnog Parlamenta. I to pod izgovorom da vlast želi instalirati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

Stranke Trojke i HDZ do sada su imali traljave pokušaje proboja kroz blokade, a sve se svodilo na puko zakazivanje sjednica na koje opozicioni zastupnici nisu dolazili.

No, sad je već vrag odnio šalu pa su i u Trojci i u HDZ-u svjesni da ovako neće moći još dugo.

Šef NiP-a Elmedin Konaković krajem prošle godine rekao je da postoji rješenje te je svojim i trojkinim zastupnicima zamjerio kukavičluk.

Špekulira se da Trojka i HDZ idu na izmjene Poslovnika, ali to navodno nije jedino rješenje koje imaju spremno.

Ono što je jasno, a na šta su ukazali i pojedini zastupnici Trojke – ukoliko de blokada nastavi, ova vlast postaje besmislena.

Prema ranijim najavama koje su dali Raportu u nezvaničnim razgovorima – današnja sjednica trebala bi biti konačni kraj blokada, i trajat će dok se ne probije bedem opozicije.