Jednoglasno ponovili da su protiv izgradnje Spalionice u Visokom

Danas je održana druga Javna rasprava o postrojenju za termičku obradu proizvodnog otpada u prepunoj Velikoj sali Općine Visoko. Na Javnoj raspravi prisustvovali su predlagaći projekta, predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš Boris Livančić, Drago Đurković i Suada Numić. U ime Preventa prisutni su bili Selma Mašnić, Mustafa Babić – vođa za izradu studije o spalionici.

Pristunim predstavio se Emilio Brunati, predstavnik „familijarne firme“ iz Italije BRU. Impianti Group srl – Italy, koja bi u Visokom trebala graditi postrojenje spalionice.

Ispred SDA Visoko Dinka Omanović jasno istakla da je stav SDA Visoko sljedeći: „DA Preventu, DA zapošljavanju, ali NE da Visoko bude Smrdigrad, NE opasnom otpadu, NE oboljenjima građana Visokog … Po kojem osnovu se daje rok od 30 dana za dopunu Studije, ako je Studija već odbijena od nadležnog Ministarstva? Zaključak je da se ne uvažava stav Općinskog vijeća Visoko koje je bilo protiv spalionice, te da se ne uvažava ni stav i mišljenje lokalne zajednice. Tražimo hitnu obustavu i zaključenje postupka davanja ocjene Studiji za izgradnju spalionice“.

Nevladin sektor, predstavnici Mjesnih zajednica također su bili prisutni.

Udruženje „Učenici i studenti Visoko“ Visoko ostaje pri stavu koji su imali i prilikom prve javne rasprave, a on glasi: „Udruženje USV Visoko je protiv izgradnje spalionice, pogotovo na lokaciji predvidjenoj studijom. Također smatramo da ovakav projekat, ako se ispostavi da je jedino rješenje za aktuelne probleme organskog otpada, može pokrenuti Općina Visoko (u svojstvu investitora), uz naravno najviši standard, a nikako neka multinacionalna kompanija kao što se u ovom slučaju radi.“

Na kraju zaključak je jasan:  Građani Visokog, Vijećnici i Nevladin sektor su jednoglasno ponovili da se protive izgradnji Spalionice u Visokom.

[mudslide:picasa,0,visokoin,5688243477132496817]

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com