Jeste li primjetili da vam se isključi 4G na mobitelu dok razgovarate s nekim? Pitali smo BH Telecom

Brojni korisnici mobilnog interneta primjetili su lošu pokrivenost, kao i to da dok obavljaju razgovor na GSM mreži, isključi im se 4G.

Pitali smo BH Telecom o problemima koje primjećuju korisnici.

Ovo su njihovi odgovori:

Zbog čega 4G mreža ne funkcionira u toku poziva odnosno dok korisnici razgovaraju na telefon. Na mobilnim uređajima pojavi obavijest da nije moguć pristup mobilnoj mreži u toku razgovora.

“4G mobilne mreže kod svih operatera funkcionišu na način da se govorni pozivi ostvaruju putem 2G i 3G tehnologije dok se prenos podataka (mobilni internet) realizuje putem 4G tehnologije. Pri ovakvom, uobičajenom, načinu rada mobilni uređaj se za vrijeme trajanja poziva automatski prebacuje na 2G i 3G tehnologiju zbog čega se pojavljuje nedostupnost 4G servisa u toku obavljanja govornog poziva.

Obavljanje govornih poziva putem 4G tehnologije moguće je korištenjem naprednije tehnologije VoLTE (Voice over LTE) koja se aktivira na zahtjev postpaid korisnika i pod uslovom da mobilni telefon korisnika podržava VoLTE. BH Telecom je prvi operater u Bosni i Hercegovini koji je uveo i omogućio korištenje VoLTE tehnologije za svoje korisnike. VoLTE je usluga koja korisnicima mobilne mreže omogućava korištenje govorne usluge putem 4G mreže. Usluga pruža superioran kvalitet govorne komunikacije u odnosu na pozive koji se realizuju putem 2G/3G mreže. Pored toga, omogućeno je značajno brže uspostavljanje poziva, mogućnost simultanog razgovora uz pregled internet sadržaja, kao i korištenje video poziva (VoLTE) uz znatno viši nivo kvaliteta servisa u odnosu na razne OTT usluge. Takođe, korištenje VoLTE štedi bateriju mobilnog uređaja što je veoma značajno za korisnike koji često telefoniraju.

Aktivacija VoLTE usluge se ne naplaćuje. Ostvareni govorni/video pozivi putem VoLTE obračunavaju se na isti način kao i standardni govorni pozivi ostvareni putem 2G/3G mreže, uz istu cijenu minute i istu obračunsku jedinicu koja važi za dati tarifni paket. Ostvareni paketski saobraćaj tokom obavljanja poziva se ne obračunava posebno, niti se umanjuje količina saobraćaja uključena u tarifni paket.

Zašto u mnogim dijelovima grada Sarajeva, ali i šireg područja BiH, 4G mreža uopće ne funkcionira?

“BH Telecom nema pokazatelje koji bi potvrđivali tvrdnju iznesenu u vašem pitanju. Bili bismo vam zahvalni ukoliko biste mogli precizirati u kojim dijelovima grada Sarajeva i BiH ste primjetili da 4G mreža uopće ne funkcionira kako bismo mogli analizirati uzroke i poboljšati korisničko iskustvo naših korisnika. Povremeni prekidi na određenim područjima su mogući u slučaju nestanka napajanja električnom energijom ili kvarova na baznim stanicama koji su veoma rijetki”.

Možete li nam reći kakva/kolika je pokrivenost 4G mrežom?

“Pokrivenost teritorije BiH 4G signalom trenutno iznosi 64,89%, dok je pokrivenost stanovništva 96,4%. BH Telecom kontinuirano razvija 4G mrežu pri čemu je primarni fokusu pokrivenost i unaprijeđenje servisa u naseljenim područjima”.

Zašto je prema RAK NetTestu 4G mreža spora, odnosno podaci za download i upload su ispod prosjeka?

“Brzine mobilnog interneta koje se ostvaruju zavise od broja korisnika na određenom području, položaja korisnika i količine podataka koji se prenose putem mreže te može varirati u toku dana u zavisnosti od opterećenja mreže na konkretnoj lokaciji. BH Telecom je implementirao najnapredniju verziju 4G tehnologije zahvaljujući kojoj je u redovnim uslovima korištenja osigurana brzina koja omogućava neometano korištenje i najzahtjevnijih servisa”.

Da li BH Telecom ima određene probleme sa tehnikom koja je vezana za 4G mrežu?

“BH Telecom nema tehničkih problema koji su vezani za funkcionisanje 4G mreže. Kontinuirano se sprovode aktivnosti na daljem razvoju mreže i proširenju kapaciteta kako bi se zadovoljile sve potrebe korisnika za uslugama mobilne mreže”.