JKP “Gradska groblja” Visoko obilježilo Međunarodni dan šuma sadnjom 10 ukrasnih vrba

Međunarodni dan šuma obilježava se 21. marta kada se širom svijeta stavlja naglasak na edukaciju javnosti o koristima i važnostima šuma za opstanak svih živih bića na Zemlji.

JKP “Gradska groblja” Visoko obilježilo ovaj značajni datum, te su uposlenici zasadili 10 stabala ukrasnih vrba duž šetnice pored ušća Fojnice u Bosni.

“Posebno mi je zadovoljstvo što učestvujemo u očuvanju životne okoline sadnjom nekoliko sadnica drveća. Ovom inicijativom želimo istaknuti važnost šuma za naš okoliš i potaknuti svijest o njihovom očuvanju, jer svako drvo koje zasadimo danas doprinosi zelenijem i zdravijem okruženju budućim generacijama”, kazao je direktor JKP “Gradska groblja” Visoko, Dženan Šabanović.

Šume su vitalni dio ekosistema planete Zemlje, od ključnog značaja za održavanje života na njoj. Njihov značaj je mnogostruk i proteže se na različite aspekte života, ekonomije i ekologije.

Uposlenici JKP imaju ključnu ulogu u održavanju gradskog zelenila i brizi za okoliš u našim gradovima. Njihov posao obuhvata različite aktivnosti koje doprinose očuvanju i unapređenju životnog okruženja, a posebno su važne akcije vezane uz sadnju drveća i brigu o postojećim zelenim površinama. Iz Javnog komunalnog preduzeća istakli su važnost zajedničkog angažmana u očuvanju našeg okoliša, podsjećajući nas da je to zajednička odgovornost koju treba njegovati iz dana u dan. Njihova poruka naglašava koliko je bitno da svaki pojedinac doprinese čišćem i zdravijem okruženju za buduće generacije. Svi zajedno možemo stvoriti pozitivne promjene u našem okruženju, čineći ga mjestom koje će obilovati prirodnim ljepotama i zdravim ekosistemima.

Ilma Šabanović