Još korak do zabrane TikToka u Americi: Čeka se Bajdenov potpis

Paket za nacionalnu bezbjednost, koji uključuje i mjere zabrane TikToka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

Nakon prošlonedjeljnog glasanja u Predstavničkom domu, Senat SAD usvojio je sa 78 glasova “za“ i 18 “protiv“ set zakona o stranoj pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, kao i Paket za nacionalnu bezbjednost koji podrazumijeva i zabranu TikToka.

Usvojeni zakoni sada su na putu za Bijelu kuću, a očekuje se da će ih predsjednik Džozef Bajden ratifikovati sutra

TikTok ima više od 170 miliona korisnika u SAD, a po novom zakonu kineska kompanija “Bajtdens“ moraće da proda svoj udio u društvenoj mreži.

Ukoliko to ne učini, TikToku će biti uskraćen pristup iz svih onlajn prodavnica aplikacija, a korisnici širom SAD neće moći da pristupe društvenoj mreži.

Za prodaju svog udjela “Bajtdens“ će imati 270 dana, odnosno devet mjeseci.

Predsjednik Džozef Bajden moći će da produži rok za još tri mjeseca ukoliko bude potrebno više vremena za prodaju, što znači da bi zabrana TikToka mogla da uslijedi najkasnije za godinu dana.

Mjeru protiv TikToka podržala je ogromna većina senatora iz obje partije, koji tvrde da bi kineske vlasti mogle da u skladu sa domaćim zakonima natjeraju “Bajtdens“ da preda sve podatke koje ima o 170 miliona korisnika u SAD.

Iz TikToka su više puta ponovili da nisu niti bi predali kineskim vlastima podatke korisnika iz inostranstva.