Jugoslavija je na današnji dan slavila Dan mladosti

Nekadašnji Dan mladosti proslavljao se uz taktove pjesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade djece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsjednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mjesto prisjećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su vjerovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svjetskom ratu koristio lažne dokumente.

Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mjesec i po dana prije 25. maja i morala je proći kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladinaca. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.

Uz 130. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita, u Kumrovcu se ove subote održala tradicionalna manifestacija Dan mladosti – radosti koja je, u organizaciji Saveza društava ‘Josip Broz Tito’ Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i Opština Kumrovec, okupila više hiljada ljudi.

Kad se ovoliki broj ljudi okupi, a dolaze s gotovo svih prostora bivše nam zajedničke države, onda se vrlo opravdano postavlja pitanje što ih to okupi, rekao je Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava ‘Josip Broz Tito’.

„Razlog je sjećanje, ne samo na prošlost, nego na vrijeme u kojem smo živjeli i bogatije i sigurnije”, kazao je Vejnović.