Kada dolazi novo povećanje penzija i koliko će iznositi: Šta o tome kažu penzioneri?

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, 15. aprila će uslijediti redovno usklađivanje penzija.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za portal Radiosarajevo.ba rekli su da se može očekivati povećanje penzija za oko četiri posto.

“Odluka o redovnom usklađivanju mirovina bit će donesena 15. aprila, jer je to zakonska obveza propisana Zakonom o MIO/PIO. Penzije se usklađuju na temelju dvaju pokazatelja – rasta BDP i indeksa potrošačkih cijena, na način da po pedeset posto jednog i drugog parametra, u zbroju, daju ukupan postotak usklađivanja mirovina.

Podatke o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena objavljuje Federalni zavod za statistiku. Podaci još nisu poznati, stoga nije poznat ni postotak usklađivanja penzija”, kazali su  iz Zavoda.

Posljednje povećanje penzija bilo je u februaru i bile su uvećane za 11.1 posto.

Tada je najniža penzija za januar iznosila 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,86 KM.

Međutim, penzioneri u FBiH idalje teško žive.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Sindikalna potrošačka korpa za januar u Bosni i Hercegovini iznosila je vrtoglavih tri hiljade KM, to su posljednji podaci koje je objavio Savez samostalnih sindikata BIH.

Penzioneri kažu da je povećanje penzija u prošloj i ovoj godini pohvalno, ali nedovoljno.

“Dobro je što ih povećavaju, ali kako preživjeti s 500 maraka kad je sve skupo? Cijene svaki dan ‘skaču’. Trebaš biti umjetnik pa s 500 KM pokriti sve troškove”, kaže za naš portal Sulejman (71) iz Sarajeva.

Njegovo mišljenje dijeli i 68-godišnja Fatima.

“Teško je, da mi djeca ne pomažu ne znam kako bih. Pola penzije mi ode na lijekove. Srećom djeca mi plaćaju režije inače ne bih imala šta jesti”, kaže nam ona.

Iz Vlade FBiH najavili su kontinuirano povećanje penzija, a da li će to biti dovoljno za najstariju kategoriju društva, teško je reći.