Kako da razlikujete pravi med od lažnog?

Sve je teže pronaći pravi med na tržištu, jer se dešava da proizvođači koriste razne trikove kako bi, umjesto pravog i kvalitetnog proizvoda, prodali one sumnjivog kvaliteta.

Zbog toga je važno biti oprezan prilikom kupovine meda i koristiti različite metode kako biste provjerili njegovu autentičnost.

U nastavku možete pročitati kako da provjerite da li je med pravi.

Kako da provjerite kvalitet meda?

Za početak možete početi sa provjerom etikete. Pravi med ima jasno označenu etiketu, na kojoj su navedeni podaci o proizvođaču, zemlji porijekla, vrsti meda i datumu proizvodnje. Zbog toga bi trebalo da obratite pažnju na ove detalje prilikom kupovine meda i izbjegavate proizvode koji nemaju jasno označenu etiketu. Osim toga, autentičnost meda možete provjeriti i pomoću jednostavnog testa, tako što ćete uzeti malu količinu meda i razrijedite ga u čaši vode. Ako je med pravi, on će se polako raspršiti po vodi, stvarajući tanke niti koje se sporo spuštaju prema dnu čaše.

S druge strane, lažni med će se brzo rastopiti u vodi, bez stvaranja niti, a ovaj test vam može pomoći da provjerite autentičnost meda prije nego što ga kupite. Još jedan način provjere autentičnosti meda je provjera ukusa i mirisa, pa tako pravi med ima karakterističan miris i slatki ukus koji se razlikuje u zavisnosti od vrste meda. Ukoliko med ima neobičan miris ili ukus koji se razlikuje od uobičajenog, to može biti znak da je riječ o lažnom proizvodu. Uzorak meda možete probati prije nego što ga kupite, ili čak zatražiti od prodavca da vam pruži uzorak kako biste ga sami provjerili.

Ostale metode provjere autentičnosti meda

Metode provjere autentičnosti meda su ključne kako bismo bili sigurni da kupujemo pravi proizvod, a jedna od metoda koju možete koristiti je provjera kristalizacije meda. Tako će se pravi med s vremenom kristalizovati i postati gušći, dok lažni med ostaje tečan ili se brzo kristalizuje zbog dodatih šećera ili drugih aditiva. U skladu s tim, ako vidite da je med koji kupujete tečan i bez kristala, to može biti znak da nije autentičan.

Druga metoda je provjera otapanja meda na temperaturi 40-50°C. Pravi med će se otapati sporo i postepeno, dok će se lažni med brzo rastopiti i postati tečan. Možete zagrijati malu količinu meda u posudi na laganoj vatri ili koristiti termometar kako biste pratili temperaturu. Ako primijetite da se med brzo otapa, to može ukazivati na lažni proizvod. Pravi med će se lagano otapati i pasti na dno čaše, dok će se lažni med brzo razgraditi i razliti se po vodi.

Još jedan važan savjet je da kupujete med direktno od pčelara. Pazite na lokalne pčelare i proizvođače meda koji prodaju svoje proizvode na tržnicama ili putem interneta. Ovaj način kupovine omogućuje vam da direktno komunicirate s proizvođačem, postavljate pitanja i provjeravate autentičnost proizvoda.

Jedan od načina provjere kvaliteta meda jeste da se kašičica meda stavi u usta i jede, ali ne i proguta. Ako se pod jezikom osjete tvrdoća i gorčina koja vrlo brzo nestane, taj je med pravi i prirodni.

Najlakše je zapravo okrenuti teglu s medom, a tom prilikom bi se vazdušni balon morao lagano pomicati prema vrhu, poput kugle. No, ako se on ne pomiče, med je lažan.

Obratite pažnju i na boju, jer pravi med često sadrži neke nečistoće, poput polena, pčelinjeg voska ili saća. To je proizvod pčela i nije industrijski pročišćen, a njegova boja mora biti ujednačena.

Svakako, uvijek se možete obratiti stručnjaku ili laboratoriji, koji će testirati uzorak meda na različite parametre, kao što su prisutnost pesticida, enzima i drugih tvari. Ova metoda je najsigurnija i najpouzdanija, ali može biti skuplja i zahtijevati više vremena.

Vezani članci

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Visokoin.com