Kako su Arapi otkrili Balkan

„Kada ljetne vrućine u Arapskom zalivu postanu nepodnošljive sveviše Arapa se povlači na odmor u Evropi. Glavna destinacija je Sarajevo“, navodi se u najavi reportaže iz BiH objavljenoj na njemačkoj televiziji ZDF.

Autor na početku kaže da su zemlje poput BiH za muslimane iz arapskih zemalja zbog svojih šuma, blagih ljetnih noći i velikog broja džamija raj na zemlji, presnoi Deutsche Welle.

Sarajevski parkovi sa, za Arape, egzotičnim životinjama i hladovinom krošnjastog drveća kao i šoping centrima sa niskim cijenama, plijene pažnju arapskih turista.

Osvježavajuća promjena u odnosu na skupi život u pustinji. Balkan također privlači i investitore. Za neke Bosance iznenadni dolazak stroge islamske turističke kulture na sarajevske ulice je toliko čudan da se čak govori o invaziji.

U televizijskoj reportaži koja obiluje snimcima arapskih turista na sarajevskim ulicama i žena u burkama, dalje se govori o prvim „zidovima vila koje se grade u idiličnim planinskim krajolicima koji okružuju glavni grad BiH.

Riječ je o naselju „Poljine Hills” koje bi se trebalo sastojati od preko 200 vila i apartmana u koje bi se prvi turisti trebali useliti krajem ove godine.

Iza velikog projekta, kako navodi ZDF, stoji Al Shiddi, saudijska investiciona grupa koja je pored višespratnica i luksuznih hotela finansirala i izgradnju najvećeg tržnog centra u gradu.

„Najveći dio stanova je već prodat zainteresovanim osobama iz Zalivskih država iz kojih je samo prošle godine BiH posjetilo 60.000 ljudi. `Pretjerano je govoriti o invaziji. Međutim, činjenica je da ih je sve više´”, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

Za ekonomski slabu Bosnu bogati turisti i dobrostojeći poduzetnici nisu ništa više nego dobro došli. Kao što je npr. šeik Mohamed al Qassini koji je izgradio zabavni park na planini sa koje su 90-tih godina za vrijeme građanskog rata Srbi pucali na stanovnike Sarajeva. Prevazilaženje kulturnih zidova što za neke od njegovih sunarodnjaka teško pada.

Daleko više od burki i marama koje su sve prisutnije u gradu smetaju projekti kao što je ´Poljine Hills`.

Postoji bojazan da bi se arapski gosti mogli povući u tzv. ´Gated Communities´ u kojim bi vladali njihovi zakoni i koji bi od ostatka svijeta mogli biti ograđeni zidovima i sigurnosnim službama. Bez kontrole od strane vlasti se ne bi moglo osigurati poštivanje zakona koji važe u Bosni.

Iako se još ne može govoriti o invaziji, postoji zabrinutost da bi bosanski običaji i tradicija mogli biti žrtva novca investitora i turista. Osim zelenih šuma i egzotičnih životinja Bosna i Hercegovina u zimi sa snijegom pokrivenim krajolicima može biti još jedan od razloga za goste iz Zalivskih država da u Sarajevo ne dolaze samo ljeti, navodi pored ostalog ZDF.

Vezani članci

Grad Visoko sa 11.070 zaposlenih na trinaestom mjestu u FBiH po broju zaposlenih

Visokoin.com

Bio je konobar, danas je poznati YouTuber Nuni: 38 dana strimovao 24 sata dnevno

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

U Visokom uhapšen Kakanjac sa vrećicama droge

Visokoin.com

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com