Kakva se rasprava vodila u Domu naroda? Delegati smatraju da je novi zakon bolji od dosadašnjeg

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, što je jedan od uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Usvajanju zakona prethodila je jednosatna rasprava.

Tokom rasprave pojedini delegati su imali primjedbe na samu proceduru, ali i na sadržaj zakona.

Negodovanje Džaferovića
Šefik Džaferović iz kluba Bošnjaka (SDA) je upozorio da je BiH, kako je kazao, 2013. godine imala bolji zakon od ovog koji je Vijeće ministara uputilo u proceduru.

Izrazio je negodovanje zbog toga što u konačan prijedlog zakona nisu uvrštene sve sugestije i primjedbe Direkcije za evropske integracije BiH.

“Definicije koje se odnose na nositelje javne funkcije su nejasne i mogu stvoriti probleme u primjeni pa čak i dovesti do toga da ga je nemoguće provoditi”, istaknuo je Džaferović.

Za Želimira Neškovića iz Kluba Srba (SDS) sporno je što, kako navodi, ovaj zakon ne donosi nikakve suštinske promjene, jer se najveći stepen korupcije i kriminala događa na nižim razinama vlasti na koje se zakon ne odnosi.

Upozorio je i na mogućnost nacionalnog preglasavanja u komisiji koje će odlučivati o sukobu interesa po ovom zakonu.

Ilija Cvitanović iz kluba Hrvata (HDZ 1990) je izrazio nadu da će usvajanje ovog zakona doprinijeti postizanju cilja, a to je otvaranje pristupnih pregovora.

Nova komisija
Uvjeren je da će i nova komisija biti kompetentnije od postojeće, u kojem je i Cvitanović.

“Siguran sam da će nova komisija koja će biti uspostavljena po ovom zakonu biti mnogo kompetentnija i da će imati puno više pravnog znanja o samoj proceduri od postojećeg”, kazao je Cvitanović, iskazujući nadu da će pred delegatima vrlo skoro biti i druga dva proevropska zakonska prijedloga, a to su Zakon o sudovima i Izborni zakon.

Vrlo skeptičan prema erfikasnost predloženog zakona bio je i delegat iz bošnjačkog kluba Dženan Đonlagić (DF).

Za njega je jedna od većih manjkavosti ovog zakona to što je Vijeće ministara „u posljednji čas izbacilo odredbu o obavezi drugih pravnih i fizičkih osoba da komisiji dostavi podatke o provjeri točnosti podataka iz imovinskih kartica“.

Kaže da će se tek u praksi vidjeti brojne slabosti ovog zakona.

Delegat iz bošnjačkog kluba Džemal Smajić (SBiH) je problematizirao nacionalnu strukturu komisije koja će odlučivati o sukobu interesa.

Nacionalna struktura
Tvrdi da je u suprotnosti Ustavu BiH rješenje po kojem će u tom tijelu biti po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan pripadnik iz reda „ostalih“. Smajić smatra da tri od sedam članova trebaju biti Bošnjaci, jer je, kako kaže, Bošnjaka preko 50 posto u strukturi stanovništva BiH.

“U odnosu na postojeće stanje ovaj zakon je mnogo bolji”, kazao je Zlatko Miletić (ZNG) iz Kluba Hrvata, izražavajući istodobno zabrinutost zbog izostanka objašnjenja metodologije rada koja će dovesti do uspješnih rezultata povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Radovan Kovačević iz srpskog kluba (SNSD) je istaknuo značaj međunacionalnog kompromisa o sadržaju predloženog zakona.

“Do prije par dana smo imali tri različita zakona i da nismo išli ka postizanju kompromisa mogli smo biti sigurni samo u jedno, da neće biti odluke o otvaranju pregovora s EU”, kazao je Kovačević.

Međunarodni pritisak
Prema mišljenju Safeta Softića iz Kluba Bošnjaka (SDA), zakona ne bi bilo bez snažnog međunarodnog pritiska.

Iako je ustvrdio da je i ovakav zakon kakav je predložen bolji nego postojeće stanje, Softić smatra da povjerenstvo neće biti neovisno od politike te da nije trebalo predvidjeti konsenzus u njegovom odlučivanju. Iskazao je i žaljenje što povjerenstvo neće biti nadležno za sprječavanje sukoba interesa na nižim razinama vlasti.

Sredoje Nović (SNSD) je kazao da su svi svjesni kako je novi zakon u svakom slučaju bolji od postojećeg. Ovaj delegat iz srpskog naroda smatra da usvajanjem predloženog zakona dobivaju svi te da će biti kasnije lakše usklađivati i popravljati ovaj nego zakon koji je do sada bio u primjeni.

Delegat iz Kluba Hrvata Zdenko Ćosić (HDZ BiH) smatra da je ovaj zakon „lakmus papir“ prema deklarativnom stavu svih političara da su za europske integracije i kako nestrpljivo očekuju početak pregovora s EU.

“No, kada treba demonstrirati taj stav onda ima 100 nekakvih upita i zamjerki zašto ne bi trebalo usvojiti taj zakon”, kazao je Ćosić.

Vijeće ministara BiH je jednoglasno usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama na razini BiH, s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa zakonodavstvom EU i međunarodnom praksom u tom području.