Katica o sabotiranju nabavke helikoptera: Kome smeta jak MUP KS?

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se povodom saopćenja za javnost stranke Naprijed u kojem se problematizira nabavka helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, kazavši da će, bez obzira na ovakve pokušaje sabotaže, MUP Kantona Sarajevo, kao i građani Kantona Sarajevo imati najbolji i najefikasniji helikopter, nabavljen u skladu sa zakonom i zakonskim propisima.

Reakciju ministra Katice prenosimo u cjelosti:

“Duži niz godina u kontinuitetu se sabotira pokušaj MUP-a Kantona Sarajevo da provede postupak nabavke helikoptera za koji odgovorno tvrdim da će biti najbolji koji smo mogli nabaviti. Dali smo obećanje građanima da ćemo nabaviti helikopter za operativne poslove MUP-a KS koji će istovremeno služiti i za civilne potrebe i to obećanje ćemo ispuniti bez obzira na razna podmetanja sa strane, pokušaje sabotaže i jeftini populizam.

Nema prostora za sumnju
Nema prostora za sumnju u funkcionalnost helikoptera ili zakonitost provođenja javne nabavke. U pripremi specifikacije za helikopter, radilo se toliko temeljito da smo tražili i da helikopter ima mogućnost da preveze policijsku jedinicu od 13 osoba pod punom opremom na bilo koju lokaciju, ali i da posjeduje protivpožarno vedro koje može odjednom pokupiti do 700 litara vode potrebnih za gašenje požara, da ima sistem brzog spuštanja, da može u potpunosti odgovoriti u slučajevima pružanja prve pomoći i brojne druge karakteristike. Helikopter koji ćemo nabaviti služit će i za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, za misije traganja i spašavanja, za podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Stoga, otvoreno se zapitajmo:

Kome nije u interesu da Kanton Sarajevo ima najbolju i najopremljeniju helikoptersku letjelicu u državi? Ko ne želi dobro građanima Kantona Sarajevo i kome smeta jaka policija Kantona Sarajevo?

Oni koji to dovode u pitanje, trebali bi biti svjesni da mogu snositi odgovornost za iznošenje neistina i obmanjivanje javnosti, ali i za ometanje postupka javne nabavke koji, naglašavam, još nije završen, te je vrlo moguće da ovakvim istupanjima u javnosti pogoduju određenim ponuđačima.

Na kraju, želim još jednom istaći da ćemo istrajati u nabavci helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo i građana Kantona Sarajevo i da ćemo ispuniti obećanje koje smo dali građanima, kao što smo ispunili i sva ranije data obećanja kojima smo doprinijeli poboljšanju društveno-ekonomskog i socijalnog stanja u Sarajevu kroz jačanje policije transparentnim zapošljavanjem novog mladog i profesionalno osposobljenog kadra, oslobađanje građana od plaćanja participacije, povećanja naknada za porodilje i drugim mjerama.”

Podsjetimo, iz stranke Naprijed su jučer poručili:

“Najoštrije osuđujemo i u najmanju ruku smatramo neodgovornim odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) o izboru ponuđača i nabavci helikoptera za potrebe Kantona Sarajevo, zbog činjenice da poduzeće iz Zenice koje je bilo “najuspješniji” ponuđač – neće moći da pribavi certifikat za helikopter BELL 412EPX”, kazali su iz stranke Naprijed. Danas je stigla reakcija MUP-a KS.