Kinder jaje će još jednom odlučiti o našoj sudbini: Moć Dodiku ili kraj ucjenjivačkoj polugi

Centralna izborna komisija BiH danas će provesti žrijebanje za dodjelu mandata delegata iz reda srpskog naroda iz RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS od 30. 5. 2024. godine, utvrđeno je da dvije kandidatske liste: kandidatska lista PDP – Partija demokratskog progresa i kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić, imaju identičan broj glasova (12).

Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Priča je išla ovako: prvo nije prihvaćen listić, pa je SNSD-u pripao četvrti delegat u Domu naroda, čime su faktički dobili kontrolni paket za sve procese u državi. Preciznije, sa četiri delegata u Domu naroda BiH mogu blokirati svaki zakon.

Sad je taj četvrti delegat došao u pitanje odlukom Suda BiH, a PDP ima realnu šansu da dobije drugog delegata, čime bi SNSD imao tri i ne bi više mogao ucjenjivati i blokirati zakone.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je nedavno da u BiH više ništa neće biti isto ukoliko oni dobiju drugog delegata.

“Sada je to stvar žrijeba. Međutim, ukoliko mi dobijemo delegata u Domu naroda i tako SNSD izgubi potpuni kontrolni paket u BiH koji ima kroz četiri delegata, mogu poručiti da u ovoj zemlji ništa neće biti isto”, istakao je Borenović.

U tom slučaju ne samo da SNSD neće moći blokirati zakone u Domu naroda nego bi se otvorio put za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH i izbacivanje aktuelnog predsjednika RS i šefa SNSD-a Milorada Dodika iz vlasti na državnom nivou.

S druge strane, Dodik je kazao da njegova stranke neće prisustvovati žrijebanju najavljenom za danas i rekao ‘da je svima jasno da je namjera žrijebanja namještanje’.

“Kao kada fudbaleri hoće da namjeste ekipe, uzmu jednu kuglicu ohlade u frižideru, a drugu ostave, pa kao slučajno izvučena baš ona”, rekao je Dodik.

Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS.

“U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH i Poglavlјem II Postupak žrijebanja, Uputstva o dodjeli i prestanku mandata, potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS.

Postupku žrijebanja, koje je javno, mogu prisustvovati sva zainteresirana lica, shodno odredbi člana 6. Uputstva o dodjeli i prestanku mandata”, saopćeno je nedavno iz CIK-a BiH.

Žrijebanje će biti održano u 12 sati u prostorijama CIK-a u Sarajevu, postupak je otvoren za javnost i obavit će ga službenik Sekretarijata Komisije.

Ono što je apsurdno u ovoj situaciji jeste da će o sudbini tog delegata, pa samim tim i o budućnosti BiH, odlučivati žrijeb – izvlačenje kuglica. U javnosti se taj proces zove izvlačenje iz kinder jajeta, jer se papirić s imenom liste stavlja u žuti kutiju iz kinder jajeta, a isto tako ne zna se šta ćemo iz njega izvući.

To još jednom pokazuje nakaradnost sistema, jer budućnost države i prohodnost određenih procesa ovisi o sreći izvučenoj iz kinder jajeta.