Kineski hakeri prodrli u kompjutere Trgovinske komore SAD-a

Grupa hakera u Kini probila je kompjutersku odbranu američke Trgovinske komore, vodeće institucije za poslovno lobiranje u SAD-u, i dobila pristup do svih pohranjenih podataka u njezinim sistemima, uključujući informacije o tri miliona članova komore, izvijestio je u srijedu poslovni dnevnik The Wall Street Journal, pozivajući se na izjave nekoliko ljudi upoznatih sa slučajem.

Prodor u mrežu Trgovinske komore jedna je od najdrskijih poznatih infiltracija u gotovo stalnom sukobu između američkih tvrtki i kineskih hakera. Složena operacija, koja je uključivala najmanje 300 internetskih adresa, otkrivena je i prekinuta maja 2010.

Nije poznato koliko je podataka otkriveno kod upada hakera. Dužnosnici komore su kazali kako su unutarnjom istragom pronađeni dokazi da su hakeri bili usmjereni na četiri zaposlenika komore koji su radili na politici prema Aziji, te da je njihova šestosedmična e-mail prepiska ukradena.

Moguće je da su hakeri imali pristup mreži dulje od godinu dana prije nego što je upad otkriven, rekle su za WSJ dvije osobe upoznate s internom istragom.

Jedna od tih osoba rekla je kako američki dužnosnici sumnjaju da je skupina koja stoji iza kibernetičke provale povezana s kineskom vladom. Komora je doznala za upad kada ju je FBI obavijestio da poslužitelji u Kini kradu njezine podatke. FBI je odbio komentirati to pitanje.

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu Geng Shuang rekao je da kineski zakoni zabranjuju kibernetičke napade, te kako za tvrdnje da napad protiv Trgovinske komore potječe iz Kine “nema dokaza” i da su takve optužbe “neodgovorne”, naglašavajući da pitanje hakiranja ne bi trebalo “politizirati”, prenijela je Hina.

Komora je prekinula hakersku operaciju isključivanjem i uništavanjem nekih računala i remontom svoga sigurnosnog sistema. Sigurnosne preinake izvedene su u 36-satnom razdoblju tokom jednog vikenda, kada hakeri koji se drže radnog vremena prema očekivanju nisu bili na dužnosti.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com