Ko je general koji preuzima rusku vojsku u Ukrajini?

Ruska vojska reorganizirala je zapovjedništvo svojih operacija u Ukrajini, pa je tako komandu ruskim snagama preuzeo iskusni general koji je puno vremena proveo na bojišnici u Siriji, rekao je zapadni zvaničnik, a prenosi BBC. Naime, ruske snage koje su napale Ukrajinu 24. februara bile su organizirane odvojeno, a zapovijedi su primale iz regija iz kojih su došle, naveo je zvaničnik.

“Zbog toga smo vidjeli jako lošu koordinaciju ruskih snaga”, rekao je zvaničnik, dodavši da ruske snage nisu uvježbane za funkcionisanje na taj način. Zapovjedništvo svih ruskih snaga u Ukrajini sad će preuzeti komandant ruskog južnog vojnog distrikta, rekao je zvaničnik, dodavši da se radi o generalu Aleksanderu Dvornikovu.

Ko je Aleksander Dvornikov?

Javni izvori nemaju baš puno podataka o karijeri Dvornikova. Njegova biografija općenito je predstavljena na njegovom profilu na stranici Ruskog kadetskog bratstva: “Rodom iz Usurijska, na ruskom Dalekom istoku, Dvornikov je studirao na Moskovskom Višem vojnom učilištu, Vojnoj akademiji Frunze i Vojnoj akademiji Glavnog štaba”.

Dvornikov je komandovao motoriziranim bataljunom koji je bio raspoređen u istočnoj Njemačkoj sve dok ruske trupe nisu napustile zemlju 1994. godine. Između 2000. i 2003., Dvornikov je vodio štab divizije, a zatim je bio komandant divizije u Sjevernokavkaskom vojnom okrugu. U drugoj polovini 2000-ih komandovao je vojskama u sibirskim i dalekoistočnim vojnim oblastima.

Prije odlaska u Siriju bio je zamjenik komandanta Centralnog vojnog okruga u Jekaterinburgu. Prema stranici Ruskog kadetskog bratstva, Dvornikov je “odlikovan medaljom za službu domovini u Oružanim snagama SSSR-a III. stepena, medaljom za vojne zasluge, medaljom za zasluge pred domovinom IV. stepena sa sabljama, medaljom za hrabrost, kao i mnogim drugim odličjima i priznanjima”.

“Sve je postigao glatko i mukotrpnim radom, nikada nije bio ničiji štićenik i teškom mukom je napredovao u rangu”, rekao je ruskim medijima izvor koji je upoznat s Dvornikovim.

Putinu iz Sirije donio suvenir

“Medalju Heroj Rusije dobio je najvjerovatnije za ukupni rezultat ruske kampanje u Siriji, a ne za bilo kakve lične zasluge”, rekao je vojni izvor.

“Povećane vojne mogućnosti ruskih oružanih snaga pomogle su nam da svoje snage rasporedimo na velike udaljenosti i da ih efikasno iskoristimo. To je rezultat intenzivne vojne obuke, neočekivane provjere borbene sposobnosti snaga i njihovog posjedovanja modernog naoružanja i tehnologije”, objasnio je Dvornikov nakon što je primio medalju 2016. godine.

Te godine na dodjeli medalje, govoreći u Kremlju, Putinu je poklonio suvenir – fotografiju krova u Siriji na kojoj se nalaze slogani zahvalnosti ruskim snagama. Tek sedam dana nakon te dodjele mediji su počeli izvještavati da je Dvornikov zapravo bio direktni komandant ruske operacije u Siriji.

“Malo je ko znao da je general pukovnik Aleksander Dvornikov, koji je upravo odlikovan medaljom Heroja Rusije, gotovo pola godine komandovao našim vojnim kontingentom u Siriji”, pisali su tada ruski mediji.

“Samo je uzak krug ljudi znao za njegovu ulogu u sirijskoj operaciji”, dodali su.

Vezani članci

Zelenski: Rat protiv Ukrajine po Rusiju će se završiti sramotom i siromaštvom

Visokoin.com

Ukrajinska vojska: Rusija izgubila 40 posto snaga koje je poslala u Ukrajinu

Visokoin.com

Rusi ostali bez 80 aviona, stotina tenkova… Danas nastavak pregovora

Visokoin.com

Biden odobrio oružje u vrijednosti 200 miliona USD i vojnu obuku za Ukrajinu

Visokoin.com

Dječak iz Zaporožja sam putovao do granice sa Slovačkom

Visokoin.com

Rusi raketirali kuće u Žitomiru, spašeno petero djece

Visokoin.com