Dječak iz Zaporožja sam putovao do granice sa Slovačkom

Agresorska invazija Rusije na Ukrajinu iz dana u dan iznjedrava priče na koje niko na ovom svijetu nije imun.

Tako je danas objavljena priča o jedanaestogodišnjem dječaku koji je sam prešao skoro 1.000 kilometara preko zemlje sve do slovačke granice kada je ponovo spojen sa svojom rodbinom.

Dječak je napustio Zaporožje i proputovao gotovo cijelu zemlje noseći samo plastičnu kesu i pasoš, te je imao broj telefona ispisan na ruci. Putovao je potpuno sam jer su mu roditelji morali ostati u Ukrajini, ali su se o njemu brinuli volonteri kada je stigao na granicu sa susjednom Slovačkom.

Prijavljenih 1,7 miliona ukrajinskih izbjeglica sada je pobjeglo u susjedne zemlje nakon invazije Rusije, a smatra se da bi broj mogao porasti na čak četiri miliona do jula.

Dječak je bio među onima koji su pobjegli iz Zaporožja na istoku Ukrajine, mjesta gdje se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi i gdje je nedavna bila borba između ukrajinskih i ruskih snaga. U objavi na Facebook stranici slovačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, glasnogovornik je pohvalio dječakovu neustrašivost i odlučnost.

Dodali su da su o dječaku brinuli volonteri, koji su mu davali hranu i vodu. Zahvaljujući broju ispisanom na njegovoj ruci i komadu papira koji je nosio, osoblje je uspjelo kontaktirati rodbinu koja je došla po njega, dodao je portparol.

Više od 128.000 izbjeglica stiglo je u Slovačku od 24. februara, prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Vezani članci

Ko je general koji preuzima rusku vojsku u Ukrajini?

Visokoin.com

Zelenski: Rat protiv Ukrajine po Rusiju će se završiti sramotom i siromaštvom

Visokoin.com

Ukrajinska vojska: Rusija izgubila 40 posto snaga koje je poslala u Ukrajinu

Visokoin.com

Rusi ostali bez 80 aviona, stotina tenkova… Danas nastavak pregovora

Visokoin.com

Biden odobrio oružje u vrijednosti 200 miliona USD i vojnu obuku za Ukrajinu

Visokoin.com

Rusi raketirali kuće u Žitomiru, spašeno petero djece

Visokoin.com