Ko je kriv za saobraćajne kolapse na Bradini?

Sinoć je na magistralnom putu Tarčin – Konjic, u blizini mjesta Bradina, ponovo zabilježena kilometarska kolona vozila. Podsjećamo, na tom mjestu je prije nešto manje od mjesec počela izgradnja kružnog toka koji je dio završnih radova na poddionici autoputa Tarčin – Ivan, a čiji se završetak očekuje u drugoj polovini septembra. Za razliku od prošlog puta, investitori i izvođači radova odbacuju odgovornost za stvaranje saobraćajnog kolapsa.

Kolona duga 8 kilometara uzrokovala je potpuni kolaps, a ovo nije prvi put da se na istoj lokaciji, usred radova na izgradnji kružnog toka, stvaraju velike gužve. Početkom augusta imali smo isti scenarij, tada uzrokovan pogrešnim odlukama izvođača radova koji su, priznajući grešku, buduće aktivnosti odlučili izvršavati samo u noćnim satima, izuzimajući petak i dane vikenda. No, ovaj put, iz preduzeća Autoceste Federacije BiH kažu da izvođači nisu blokirali saobraćaj.

Izvođač jučer nije izvodio radove na kružnom toku. Jučer je bio vikend i zabilježena je velika frekvencija vozila iz pravca juga prema unutrašnjosti zemlje. Osim toga, jedno vozilo je bilo u kvaru u kružnom toku što je stvorilo dodatnu gužvu.

Ipak, struka tvrdi suprotno. Kaže, nemoguće je da bi velika frekvencija vozila mogla stvoriti takav kolaps, i to baš na mjestu gdje se izvode radovi. Problem izgradnje objekata na saobraćajnicama u funkciji, podsjeća, stalno je prisutan, a objašnjenje je sasvim jednostavno.

“Radi se o neorganizovanom pristupu izvođenja radova vrlo često, ja napominjem od tunela Vranduk do tunela Crnaja, evo sada i Bradine, da je to praktično problem investitora i izvođača radova”, pojašnjava profesor emeritus na Građevinskom fakultetu UNSA Mehmed Bublin.

A cijenu, dodaje, plaćaju građani koji tu ne mogu ništa učiniti. Sve je u rukama izvođača radova i investitora koji izbjegavaju slijediti propisane procedure.

“Treba napraviti projekat organizacije izvođenja radova pod saobraćajem, znači to su vanredni uslovi i tu se mora napraviti poseban projekat. Znači ne može se raditi standardna procedura i mora se s izvođačem takvi radovi ako iziskuju dodatne troškove, napraviti ugovor i vršiti kontrola od strane investitora i izvođača”, dodaje Bublin.

Jer, prema svemu sudeći, ako se ne krene ka tome, zadržavanje na mjestima izvođenja radova postat će nova realnost bh. građana. Ako već nije.