KO PLAĆA KAZNU AKO VOZILO S ROTACIJOM NAPRAVI PREKRŠAJ?

Plaća li vozač ili institucija u kojoj je zaposlen kaznu ukoliko napravi saobraćajni prekršaj te kakva je procedura prilikom činjenja tih prekršaja?

“Ko plaća kazne ukoliko vozač sa službenim vozilom s upaljenom rotacijom i sirenom napravi saobraćajni prekršaj”, pitanje je koje se često postavlja budući da su građani nerijetko svjedoci takvih događaja.

Iz Doma zdravlja Mostar su za Bljesak odgovorili kako “u načelu, vozila hitne medicinske pomoći ne prolaze kroz crveno svjetlo i poštuju zakon o prometu kao i sva druga vozila”.

“Ukoliko je zaista u pitanju ljudski život i vozač ocijeni da može proći (pod rotacijom), u tom slučaju (kad dođe kazna za prekršaj) sačinjava se obrazloženje slučaja od strane dežurne ekipe koja je bila na intervenciji te MUP HNK odlučuje o ishodu prekršaja”, kazala je za Bljesak glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

Isto je potvrđeno u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su kazali kako “vozila s rotacijama mogu proći kroz crveno svjetlo kad je ugrožen život”, dodatno pojašnjavajući pravila za ostala vozila koja se nalaze na njihovom putu.

“Sva civilna vozila koja čuju sirenu (policije, vatrogasaca, hitne pomoći) i rotacijsko svjetlo su dužni zaustaviti se i pustiti to vozilo”, kazao je glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić za Bljesak.

No, kako dodaje, “ta vozila koja naprave prekršaj moraju potkrijepiti dokazima zašto su, u ovom slučaju, prošli kroz crveno svjetlo”.

No, što ako vozač “na svoju ruku” upali rotacijska svjetla i sirene na službenom vozilu?

“Ukoliko vozač na službenom vozilu bilo koje institucije (policije, vatrogasaca ili hitne pomoći) samoincijativno upali sirene i rotacijska svjetla, a da za to nije bilo potrebe, tj. nije vršio službenu dužnost za kojom je bila potrebna hitnost, utvrdit će se ko je upravljao spomenutim vozilom od službenika i prema istom će se primijeniti sankcija kao i prema ostalim građanima, koji naprave prekršaj”, kazao je Marić, te dodao kako “institucija kojoj pripada, može zatražiti dodatne sankcije za zloupotrebu službenog položaja”.

Na upit jesu li dosad imali neopravdanih prekršaja, Popovac ističe kako vozači hitne pomoći dosad nisu imali takvih prekršaja te nisu plaćali kazne za takvo što.

Isto, tvrdi Marić, vrijedi i za osobe kojima je policijska pratnja te “ne bi smjeli proći kroz crveno svjetlo i trebali bi poštovati saobraćajnu signalizaciju kao i svi drugi sudionici u saobraćaju”.

“Međutim, pratnje visokih dužnosnika, koji imaju prvi stupanj osiguranja, mogu proći kroz crveno svjetlo pod policijskom pratnjom, s tim da se prethodno na svim raskrižjima, gdje promet reguliran svjetlosnim znacima, obustavi promet do prolaska pratnje, kako se ne bi ugrozila štićena osoba i drugi sudionici”, zaključuje Marić.