Koliko sna je dovoljno djeci

Svi pedijatri ističu da je spavanje ključno za zdravlje mališana. Ukoliko manje spavaju ili imaju neku vrstu poremećaja to će se odraziti na njihov razvoj i ostavit će ozbiljne zdravstvene posljedice, zato je jako važno da se potrudite da imaju dovoljno sati sna.

Ako se pitate koliko vaše dijete treba da spava i koje je najbolje vrijeme da ide na spavanje, odgovor je jednostavan, sve zavisi od njihovog uzrasta.

Ovo su preporuke pedijatra:

0-3 mjeseca: 14 do 17 sati sna

4-11 mjeseci: 12 do 16 sati sna

1-2 godine: 11 do 14 sati sna

3-5 godina: 10 do 13 sati sna

6-13 godina: 9 do 11 sati sna

Preporučeno vrijeme uključuje dnevni i noćni san. Važno je da znate da su ovo samo preporučene smjernice, postoje djeca koja vole više da spavaju i ona koja imaju manje sati sna. U svakom slučaju sami ćete da primjetite da li vaše dijete dovoljno spava po tome kako funkcionira tokom dana.

Sada kada znate koliko sna je preporučeno za vaše dijete u skladu sa njegovim godinama, lako možete da izračunate i kada je pravo vrijeme da ide u krevet. Najbolji način je da brojite unazad.

– Procijenite vrijeme kada dijete treba da ustane (6.30. 7.00 ili 7.30)

– Brojite unazad koristeći preporučenu količinu sna koje je potrebna vašem djetetu.

Na primjer, ako vaš sedmogodišnjak treba da ustane u 6.30 ujutru zbog škole, a potrebno mu je deset sati sna, onda je najbolje da na spavanje ide u 19.30 uvečer. Samo pazite, ovo nije primjenljivo kod tek rođenih beba koje još nisu uspostavile ritam spavanje.

Vezani članci

Roditeljska dilema: Kada je pravo vrijeme za početak pranja zuba kod beba?

Visokoin.com

Dječiji brakovi: “Dokaz nevinosti” i “Jedna usta manje za hraniti”

Visokoin.com

Zašto inteligentna djeca imaju problem sa koncentracijom?

Visokoin.com

Koliko dugo možemo bez sna?

Visokoin.com