Konaković: Skinuli smo pritisak na pravosuđe, skidanjem glava zmajevima, posebno u OSA-i, prodisalo se

Lideri stranaka trojke Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP) i Edin Forto (NS) bili su gosti u emisiji Face to Face kod Senada Hadžifejzovića.

Edin Forto je kazao da se otvaranjem pregovora spašava Bosna i Hercegovina.

– Agresija na Ukrajinu promijenila je stav prema proširenju. Natjerali su EU da promijene pristup o proširenju, a mi smo ispunili domaću zadaću. Najlakše je govoriti: “Eno NATO-a na Drini” – rekao je Konaković.

Upitani o mogućim naznakama iz EU da bi Nizozemska i Danska mogli tražiti dodatne uslove, Konaković ističe:

– Očekujem da će biti donesena odluka 21. marta. Sve drugo bi bilo šteta i greška za EU.

Forto je naglasio da je Konaković u stalnim kontaktima s članicama EU koje trebaju donijeti odluku.

– 21. marta je politička odluka. Za političku odluku potrebno je da svi čuju našu priču. To se neće desiti bez toga da napravimo pravu diplomatsku ofanzivu. Idemo raditi sve do onog zadnjeg trenutka kad se bude dizala ruka – poručio je Forto.

Zakon o sudovima

Na pitanje šta je sa zakonom o sudu, koji još uvijek nije usvojen, a postavljen je kao uslov, Konaković navodi:

– Sad je skrining magnetna rezonanca. Iako nismo dobili zakon o sudovima, toliko smo isporučili stvari koje nam čak i nisu bile uvjet. Za BiH druge opcije nema, naši političari ne znaju šta je EU.

Forto je naglasio da je preporuka Evropske komisije otišla, a da su Dodik i Čović bili sastavni dio onoga što je izglasano te da ne vjeruje da bi sad išli u rušenje onog što je već dobijeno:

Hadžifejzović je upitao šta je trojka dala Dodiku da bude ovako susretljiv, a Nikšić ističe da su dali zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

– Ne bih rekao da Dodik nije dobio ništa, svi smo dobili kao BiH. Dobili smo priznanje od EU, imamo kompromis – rekao je.

Na pitanje kada će preći u ofanzivu, Nikšić kaže da ovo što je do sada urađeno je doprinos njihove politike.

Bavljenje populizmom

– Mi možemo da ne radimo ništa, da se bavimo populizmom i na kraju nema nas nigdje. Mi smo se opredijelili za ovu aktivnu politiku pregovaranja, smatram da je lavovski posao – poručio je Nikšić.

Konaković je podsjetio na izjavu Dodika da tokom saradnje sa SDA je svako radio svoje i da na kraju ništa se nije uradilo.

– Sada je drugačije, trojka je to razbila. Odemo u Banju Luku, kažu: “nemojte!” Naravno da hoćemo – u svoju Banju Luku – kazao je.

Dodao je da je njihova politička borba prouzrokovala rasterećenje za pravosuđe.

– Presuđen je premijer FBiH! Ide u zatvor, treba da ide nova optužnica za tu aferu. Skinuli smo pritisak na te ljude. Skidanjem glava zmajevima, posebno OSA-i, prodisalo se – kazao je.