Konaković: Šta mi imamo od Komšićeve tuče s Hrvatima? Njemu je mrsko hodati i raditi da BiH otvori pregovore

Predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ponovo je danas komentirao aktuelna politička dešavanja.

Konaković je trebao imati sastanak s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, ali je on odgođen zbog magle u Sarajevu.

Šef NiP-a je komentirao odbijenice iz SDA i DF-a na poziv Trojke za sastanak o izmjenama Ustava BiH kazavši da nije iznenađen.

“Kada bi ovi ljudi istinski razmišljali, ne samo o BiH, nego i njenim građanima, ne samo da postoji teoretska, postoji i formalna šansa da mi u ponedjeljak sjednemo i otklonimo to na jedan od načina koji sam već slušao da su i predlagale ove stranke koje, evo, neke neće, neke hoće doći, odazvaće se. Jednostavno je, mi hoćemo da pokažemo da postoji više nego dobra volja s naše strane, da se riješi osnovno pitanje kad je riječ o izbornom zakonodavstvu. To je uklanjanje onih famoznih prepreka i diskriminacija – uklanjanje etničkog prefiksa ultimativnog i na neki drugi način organizovanje procesa samih izbora”, kaže Konaković.

Dodaje da ga nije iznenadila potvrda iz DF-a i SDA da neće doći.

“Hoću da vas podsjetim, povukli smo jednu paralelu – kada smo mi dobili poziv za Neum, kao stranka, procijenili smo da je to vjerovatno, neka politička šteta. Mogli smo ostati kući, puno je lakše bilo ostati i govoriti “e, vidiš kako ovi ništa ne rade”, ali smo odlučili otići u Neum i pokušamo pomoći da se nađu neka rješenja, pa čak i da platimo neku političku cijenu. Njima su na prvom mjestu njihove stranke i to gledaju samo kroz prizmu potencijalnih izbora, sitnih šićarskih stranačkih interesa, tako da tu državotvornosti nema. Nisam iznenađen”, rekao je Konaković.

On je naveo da su o istom pitanju slično razgovarali i Dodik, Komšić i Izetbegović.

“Vidio sam neku njihovu usklađenost, kao i kod Ustavnog suda i nekih drugih pitanja. Dodik je nešto problematizovao, čini mi se, nema razloga. Neka dođe da razgovaramo o izmjenama Ustava. S druge strane i tokom pregovora o ustavnih reformi, stranke iz Republike Srpske su bile prilično korektne i sve do jedne su za to da se briše etnički prefiks u kojem bi se reklo da se bira jedan član Predsjedništva iz RS, tačka. Bio sam na sastancima i s Dodikom, Borenovićem, Šarovićem, još nekoliko aktera je bilo spremno na ovu vrstu izmjene i to je jedna dobra stvar. Neka dođu, neka ponove svoje stavove, ili neka kažu neke druge, eventualno, ako su promijenili svoje mišljenje”, ocjenjuje Konaković.

Dalje je naveo da je SDP poslao formalne pozive.

“Mi ćemo ozbiljno i odgovorno doći u ponedjeljak sa svojim timovima u Parlamentarnu skupštinu BiH, razgovarati o mogućim rješenjima, tražićemo rješenja sve dok postoji promil šanse da se ona desi”, kaže Konaković.

On je prokomentirao i prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona, kazavši da ga još nije vidio.

“Govorili smo o onom dokumentu koji je HDZ nama proslijedio i to je njihov prijedlog. Način izbora člana Predsjedništva, pet kantona – ako nije u pet, u tri je, ako nije u tri, u dva… Nešto što je na tragu njihovih ‘Neumskih pregovora’ o kojima smo razgovarali. Ali, hoću da ponovim. Ta rješenja je moguće naći samo u sklopu cjelokupne izborne reforme jer svaka od strana nešto traži. Mi tražimo brisanje etničkog prefiksa ultimativno”, istakao je lider NiP-a.

Ponovo se obrušio na Željka Komšića. U sinoćnjem obračunu, Konaković kaže da su iz DF pravili i neke prvopisne greške.

“Ja sam govorio šta su mi svjedoci tog sastanka rekli, šokiran sam da se on čudi što sam ja prenio ono što on pokazuje da misli. Da li postoji neko od vaših medija, iko kome je Željko Komšić poslao poruku da apeluje na otvaranje pregovora sa EU. Nema nijedna Viber poruka da je član Predsjedništva, da ne kažem sjeo, njemu je to mrsko putovati, hodati i raditi, da je poslao poruku pomozite da Bosna i Hercegovina otvori pregovore. Iznenađen sam da se on pravda za nešto što demonstrira da misli. On je na sastanku u Briselu u decembru imao tu retoriku, govorio je neka sačekajte da oni sve to ispune. On to gleda stranački, on ne gleda to kao budućnost opstanka djece u Bosni i Hercegovini”, rekao je Konaković.

“Da vam ne pričam u New Yorku šta je radio, a šta je trebao raditi. Dogovorio dvije bilaterale pa mu se poklopili termini za 10 dana. Umjesto Scholzu otišao kod Južnokorejanca”, kazao je Konaković

On je rekao da je Komšićev ratni patriotizam neupitan, ali da ne vidi mirnodopski i da vidi samo stranački.

“Zamislite vi kako reaguje evropski zvaničnici kada predstavnik najvažnije institucije dođe i bude nezainteresovan i čak suprotno diskutuje. Kaže neka iscijedite vi to, pa ako Trojka ne natjera Dodika da vam isporuči svih 14 prioriteta nemojte im dati pregovore. Nije on to rekao na ovaj način, ali takvim konceptom. Ja ga pozivam da prestane sa privatnim aktivnostima. Njegove tuče sa hrvatskom stranom zanimljivo je, ali šta Bosna i Hercegovina ima od toga? Šta imamo što je Plenkovića nazvao Putinom, gdje su pomaci njegove politike”, kazao je Konaković.

Na kraju je prokomentirao i odnos Mađarske prema BiH kazavši da je njihova podrška iskrena.

“Szijjarto snažan zagovornik integracije BiH u Evropskoj uniji i da je on to pokazao diskusijama, glasanjem i lobiranjem.

Stalno upozoravam mađarske vlasti na potpuno poštivanje Ustava BiH i za sada mi se čini, bez obzira što je Dodik entitetski predsjednik da Mađarska drži i suštinski i protokolarno respekt Bosne i Hercegovine”, rekao je Konaković.

Naveo ja da nema ništa protiv toga da Mađarska podrži projekte u RS jer je to dio BiH.