Koncert Armina Muzaferije u Konjicu za Palestinu i Gazu

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, Medžlisa islamske zajednice Konjic, KUU “Sejfullah” Konjic i uz podršku Grada Konjica i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, sinoć je održan centralni program manifestacije “Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja”.

Pod nazivom “Merhabe, ej naš Resule”, odnosno koncert Armina Muzaferije.

Program je bio prilagođen situaciji u Palestini i Gazi, te je prije službenog dijela programa, mladi konjički hafiz Kerim Nuhanović proučio dovu za narod Palestine, dok je Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic interpretirao pjesmu čuvenog Mahmuda Derviša: “Vi što hitate kroz riječi prolazne”. Potom se prigodnim riječima obratio i Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, uputivši dovu i podršku narodu u Palestini.

“Gaza ili Palestina rana je ummeta već 75 godina. Boli nas ta rana, boli nas nemoć da ne možemo ništa učiniti, osim dovu upućivati. Boli nas taj licemjerni svijet u koji se i mi uzdamo, koji je nesebično dao podršku dželatu, bez da iskaže pijetet prema žrtvi. Molim Boga da narodu Gaze da snagu i sabur”, poručio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

U duhu solidarnosti i emaptije prema narodu Palestine, koncert je počeo i pjevač Armin Muzaferija, kojeg je u prepunoj kino dvorani dočekala konjička publika.

Cijeli muzički repertoar bio je prilagođen situaciji u Palestini, a kroz numere, ilahije i kaside, posane su poruke mira, ljubavi i podrške ljudima u Gazi.

“Koncert ne bi bio ovako emotivan, da nije bila ovako lijepa razmjena pozitivne energije sa publikom. Tako to inače biva na koncertima duhovne muzike, na koncertima ilahija i kasida ili sevdaha. Ljudi vole takvu vrstu muzike, željni su duhovnosti, a to je pokazala i puna dvorana u Konjicu. Večerašnji program je bio drugačiji, jer smo pokušali da i kroz melodije uputimo dove za narod Palestine”, istaknuo je Muzaferija.

Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta Konjic kazao je kako se osjetila jedna posebna sinergija između izvođača i publike.

“Ovim koncertom smo pružili i pokazali empatiju i odgovornost prema svemu onome što se dešava u Palestini, poučeni našim tragičnim iskustvom. To je odraz svakog čovjeka koji osjeća šta su humanističke vrijednosti, tako da je i koncert bio prilagođen tome”, dodao je Mušinović.

Manifestacije “Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja” nastavlja se 20. studenoga u 19 sati, kada će biti održan off program-Otvaranje prve samostalne izložbe Kenana Keške “Vizualna harmonija u oku fotografa”.

Vezani članci

Tužna godišnjica: 30 godina od zločina nad Hrvatima u Trusini

Visokoin.com

Kroz tunel Crnaja nema više obustava saobraćaja

Visokoin.com

Novi slučaj korona virusa u BiH

Visokoin.com

Armin Muzaferija održao emotivan koncert u Domu mladih

Visokoin.com

Armin Muzaferija predstavio novi spot za pjesmu “Samo ti” (VIDEO)

Visokoin.com