Košarac: Zabraniti izvoz oblovine iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Bijeljini da neće odustati od odluke da i dalje predlaže zabranu izvoza oblovine iz BiH.

“Cijenim da ono što imamo drvnih sortimenata iz šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj i Federaciji BiH primarno treba da ostane našim drvoprerađivačima koji zapošljavaju ljude, socijalno i društveno su odgovorni i vrlo aktivni i vidljivi u spoljnotrgovinskom prometu”, rekao je Košarac tokom posjete bijeljiskoj kompaniji “Mega drvo”.

On je istakao da je uvijek korisno razgovarati sa ljudima koji su direktno u poslovnim aktivnostima, što je prilika da se sagledaju odluke koje se donose.

“Naša potreba je da donosimo politike i odluke u korist razvoja privredne zajednice”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, kompanija “Mega drvo” je respektabilna, zapošljava 350 radnika, izvozno je orijentisana i važno je razgovarati o izazovima koje ovakvi privrednici imaju i aktivnostima onih koji donose regulatorni okvir.

“Došao sam ovdje da razgovaram sa našim privrednicima u drvopreradi šta znači mjera zabrane izvoza oblovine cijeneći da smo donijeli takvu odluku koja je istekla 31. decembra i pokušali smo da je ponovo stavimo na dnevni red”, naveo je Košarac.

On je dodao da je u ovoj i u drugim kompanijama informisan, a i njegov je lični stav, da je veoma značajno da trupci ostanu domaćim drvoprerađivačima.

“S tog aspekta ću se potruditi da to pitanje ponovo stavim na dnevni red, jer takva inicijativa dolazi i iz Vlade Republike Srpske i od resornog ministra, iz Spoljnotrgovinske komore, Privredne komore Republike Srpske i Komore FBiH”, rekao je Košarac.

On je govorio i o mjeri zabrane izvoza u slučaju briketa koja je, kako kaže, donesena na prijedlog institucija iz FBiH, jer se kumulativno posmatralo pri donošenju odluke.

“Svjesni smo činjenice da domaći konzum ne potražuje briket i da je bilo neophodno obezbijediti plasman briketa na tržište gdje su naši proizvođači to dogovorili, ali nije bilo prohodnosti i saglasnosti jednog broja ministara koji su u tom momentu dolazili iz FBiH”, naveo je Košarac.

Zato je, kaže Košarac, automatski u odluci koju su sljedeću predložili briket oslobođen zabrane i ponovo vraćen u slobodan režim.

Vlasnik kompanije “Mega drvo” Svetozar Ostojić rekao je nakon sastanka sa ministrom da je najveći problem u prethodna tri mjeseca izazvala zabrana izvoza briketa i da je privredi olakšanje što je ta mjera prošla.

On je naglasio i podršku zabrani izvoza trupaca iz BiH, ocijenivši da je taj izvoz ogromna šteta za državu i privrednike, piše Srna.

“Mi taj trupac oplemenimo, uposlimo kooperante i po 10 puta većoj cijeni izvezemo, što je mnogo bolje nego izvesti trupac”, rekao je Ostojić.

Ostojić kaže da njegova kompanija nema problema sa pronalaskom kupca na stranom tržištu i da izvoze 98 odsto proizvodnje, ali da se otvara problem sa radnom snagom, pogotovo nedostatkom stručne radne snage.