Kosovo: Na policiju bačena bomba i pucano iz ‘Kalašnjikova’

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja (Xhelal Sveçla) rekao je da je u petak, 15. aprila, napadnuta kosovska policija na sjeveru zemlje, koja je krenula da preuzme smjenu na granični prelaz sa Srbijom.

“Danas oko 7.40 došlo je do napada na Policiju Kosova, koja je trebalo da preuzme smjenu na graničnim punktovima. Ovaj napad, već dokazano, ručnom bombom i AK-47, kao teroristički čin je učinjen sa ciljem zastrašivanja policajaca, ali i svih građana Kosova”, rekao je Svećlja na vanrednoj konferenciji zajedno sa generalnim direktorom Policije Kosova Samedinom Mehmetijem.
Četiri napada u tri dana

Ministar Svećlja je rekao da su “različite grupe u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području”.

“Prvi pokušaj napada dogodio se postavljanjem metalnih ježeva na državni put, otprilike u isto vrijeme kada i napad u petak, kako bi se onemogućio rad Policije Kosova i istovremeno ugrozili životi pripadnika kosovske policije”.

Prema njegovim riječima, drugi napad se dogodio bacanjem kamenja na policiju Kosova, a treći napad vatrenim oružjem u četvrtak uveče.

“Već se vidi da je ozbiljna posvećenost kosovskih institucija, a posebno kosovske policije, da uspostavi reda i zakona u svakom delu Kosova, postala prepreka za Srbiju, za određene grupe, koje Srbija direktno podržava i zaista to ruši planove svih onih koji su Kosovo vidjeli potencijalno kao kolijevku svog zločina i kao nastavak drugih kriza”, rekao je Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova, Svećlja, je pojasnio da nedavni slučajevi nisu objavljeni u javnosti na početku kako bi se dalo vremena policiji da otkrije uzroke.

Ali, kako je dodao, napadom u petak u kojem su direktno ugroženi životi policajaca, “sada nema sumnje, radi se o terorističkom napadu i ocijenili smo da je neizbježno da se ta informacija ne podijeli sa javnošću kako bi spriječili bilo kakvu vrstu dezinformacija”.

“Određene grupe koje podržava bilo ko neće moći ugroziti sigurnost naše zemlje”, rekao je Svećlja.

Organizovani napadi, tvrdi policija
U međuvremenu, prema riječima generalnog direktora Policije Kosova, Samedina Mehmetija, blizina napada implicira da, “mi imamo posla sa organizovanom grupom, koja ima za cilj da napadne i ometa rad Policije Kosova, sa naglaskom na borbu protiv krijumčarenja i raznih zanata”.

U vozilu kosovske policije koji je napadnut u petak na sjeveru zemlje putovali su albanski i srpski pripadnici Policije Kosova.

Na konferenciji nije saopšteno da li ima povrijeđenih u ovom napadu na Policiju Kosova na sjeveru zemlje, dok je ministar unutrašnjih poslova Svećlja rekao da će se ovim slučajevima baviti Specijalno tužilaštvo.

Četiri opštine na sjeveru Kosova, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan su sa srpskom većinom.

Policija Kosova u februaru je saopštila da je počela da zatvara nekoliko ilegalnih puteva na severu koji su se koristili za krijumčarenje robe, a u cilju borbe protiv kriminala.