Krivične prijave protiv menadžmenta i bivših članova NO Bosnalijeka

Član dosadašnjeg, ali i novoizabranog Nadzornog odbora Bosnalijek d.d., Madžid Avdagić saopćio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv menadžmenta kompanije, bivših članova Nadzornog odbora, Nedima Rizvanovića, Vedada Tuzovića, Samir Telebečirevića i aktuelnog sekretara Bogdana Jokovića, jer su onemogućili dioničarima i ovlaštenim osobama da uđu u prostorije Bosnalijeka u četvrtak, 10. marta, kada je bila zakazana Skupština Dioničkog društva.

-Vlasnicima i predstavnicima kapitala fizički je onemogućen ulazak u prostor kompanije koja im pripada, što ne može proći bez krivične odgovornosti. Osim toga, pokušaj otkazivanja skupštine potpuno je nelegalan i nema nikakvo zakonsko ili statutarno uporište, navodi Avdagić.

Pojašnjava da kada bi NO mogao otkazati sjednicu skupštine, nikada se niti jedna skupština ne bi mogla održati sa tačkom dnevnog reda razrješenje članova NO. To, dodaje, nije predviđeno Zakonom o privrednim društvima te je jedino predsjednik Skupštine ovlašten, ukoliko je to nužno, da prekine skupštinu zbog eventualnih tehničkih poteškoća i zakaže novu.

Međutim, za time, kako navodi, ovdje uopće nije bilo potrebe kada su svi uvjeti za održavanje skupštine bili ispunjeni.

Dodaje da je skupština ipak uspješno održana i izabran novi Nadzorni odbor te da će, „usprkos opstrukcijama dijela menadžmenta, proces biti priveden kraju u skladu sa zakonom i važećim propisima“. Podsjeća i da je predsjednik ranijeg NO, Bernardin Alagić još u januaru podnio ostavku.

Dioničarima Bosnalijeka u četvrtak je onemogućen ulazak u prostorije kompanije, nakon čega su skupštinu održali na drugoj lokaciji i izabrali novi Nadzorni odbor.

Preko advokatskog zastupnika, javnosti se u petak obratilo i društvo KBC Euro Credit Capital Limited, jedan od dioničara društva Bosnalijek d.d., koji zbog sudske zabrane do daljnjeg ne može sudjelovati na skupštini, odnosno u odlučivanju. Oni osporavaju samo održavanje skupštine, kao i izbor novog Nadzornog odbora.

Avdagić napominje da će pored krivične odgovornosti za koju je najavio podnošenje još jedne krivične prijave, pokrenuti postupke za naknadu štete koja je prouzrokovana društvu i dioničarima zbog opstrukcija u radu NO.

-Članovi NO odgovaraju neograničeno solidarno za svaku štetu koju društvo pretrpi zbog njihovog činjenja, ali i nečinjenja, što je ovdje slučaj. Također, ovdje je bitno spomenuti i štetu po reputaciju društva Bosnalijek dd koja je prouzrokovana ovakvim nasilnim opstrukcijama Nadzornog odbora, navodi Avdagić u svojoj izjavi za javnost.

Vezani članci

Ukinut pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću

Visokoin.com

Udruženje poslodavaca FBiH pozdravlja prodaju Bosnalijeka

Visokoin.com